Tsang erkent kritiek vuurwerkshow; algeheel event geslaagd
30 Jan 2020, 08:37
foto
Minister Stephan Tsang van Handel, Industrie & Toerisme (derde van links) geeft het resultaat van de evaluatie viering Chinees Nieuwjaar door tijdens een persconferentie. (Foto: Raoul Lith)


“Het event bestond uit meerdere onderdelen en wat mij betreft was het zeer geslaagd,” zegt Stephan Tsang, minister van Handel, Industrie & Toerisme, over de activiteiten welke het afgelopen weekend in verband met de viering van het Chinees nieuwjaar zijn gehouden. Tsang zegt tijdens het eerste evaluatiemoment met de verschillende veiligheidsdiensten, dat alle kritiek, zowel positief als de negatief, meegenomen wordt omdat het de bedoeling is dat het volgend jaar weer gedaan zal worden. “Feit is dat het bewezen is dat het een jaarlijks terugkerend evenement moet en kan worden.”

Primair was de acrobatenshow, daarnaast de tempelfair, de braderie en een heleboel private initiatieven van ondernemers en als hoogtepunt de vuurwerkshow. Het doel was om zoveel mogelijk sfeerbeelden en een evenement te creëren om toeristen te kunnen trekken naar Suriname in deze laagseizoenperiode. Er zal met beelden van verschillende locaties van stakeholders een promofilmpje worden gemaakt welke zal worden gedistribueerd in de regio, aan touroperators, luchtvaartmaatschappijen en de buitenposten.

De acrobatenshow was een donatie vanuit China en dit is heel goed geslaagd, een punt van kritiek was dat er te weinig acrobatiek aanwezig was. "Door China is dit ingevuld door cultuur en acrobatiek, dat is anders dan wat wij hadden gehoopt. De braderie is heel goed geslaagd, de ondernemers waren zeer tevreden en willen dat dit op volgend jaar op dezelfde manier op zijn minst wordt gedaan. Geschat wordt dat er minimaal 60.000 bezoekers zijn geweest," zegt de minister. 

De kritiek over het vuurwerk gebeuren vindt de bewindsman niet onterecht. “Het moest de icing op de cake zijn, maar dat is helaas uitgebleven.” Hij merkt op dat ook hij erg teleurgesteld is en neemt alle verantwoordelijkheid op zich als er verwachtingen naar de mensen toe zijn gecreëerd. "Er zijn veel dingen geweest waardoor het anders is gelopen, maar we zijn niet ontevreden met wat is bereikt. Het was bijzonder dat er geen persoonlijke ongelukken zijn geweest, het was de bedoeling dat de show langer dan dertig minuten zou duren, maar uiteindelijk werd dit 16 minuten."

Fariel Karamatali van Enigma legt uit dat alle dozen geschoten zijn, maar niet zoals het moest via een bepaald patroon zoals was geregeld. Er is zorgvuldig naar het technische gedeelte gekeken, de koppeling, de selectie, het patroon en de windrichting. Het is volgens hem jammer dat het hard waaide waardoor de synchronisatie in de war raakte en er geen controle was over hoe de show verliep. “Het was een heel prachtige show die in elkaar is gezet en de verrassing was dat het langer dan 30 minuten zou duren.” Het vuurwerk was zodanig geplaatst dat er naar een climax toe gewerkt zou worden, maar dit is helaas niet gelukt. Er is geen rekening gehouden met de harde wind. Het werken met het vuurwerk op de trailers was een goede oplossing, zegt Karamatali, omdat er rustig gewerkt kon worden en de brug hoefde hierdoor niet zolang gesloten te zijn.

Er hebben zich tijdens de show geen persoonlijke ongelukken voorgedaan, de enige uitdaging was dat het erg druk was op de weg omdat veel publiek naar de show toe is gekomen. Er volgt nog een vervolgevaluatie met de andere stakeholders zoals restauranthouders, luchtvaartmaatschappijen. De uitdagingen voor de eerst volgende evenementen gaat de minister samen met zijn team aan. Op schema staan Phagwa en Avond Vierdaagse. 

Tsang merkt op dat de activiteiten uit donormiddelen zijn bekostigd. Hij geeft aan dat er rond de SRD 150.000 aan vuurwerk is besteed. "We wilden ook niet veel eraan besteden, omdat er zoveel kritiek komt van waarom verbranden ze zoveel. Uiteindelijk is alles gedoneerd". Tsang zegt dat er heel gauw een financieel overzicht wordt gegeven. Hij merkt op dat er een raadsvoorstel was ingediend van SRD 282.000. Gezien de ingekomen middelen denkt hij dat daar niets gebruikt van hoeft te worden.

Raoul Lith
Advertenties