Het belang van lezen wordt elke dag gedemonstreerd
30 Jan 2020, 10:32
foto


Lezen draagt bij aan het verbreden van je wereld, onder andere in de vorm van het vergroten van empathie en het oproepen van creativiteit en verbeeldingskracht. Wij kunnen leren uit het Pisa-onderzoek; het is een internationaal peilingsonderzoek dat driejaarlijks honderdduizenden 15-jarigen uit 79 landen op drie leergebieden toetst: natuurwetenschappen, wiskunde en lezen. Het vak wiskunde liet na een jarenlange dalende lijn nu een stijgende lijn zien en het vak natuurwetenschappen bleef bovengemiddeld. Het probleem zit voornamelijk bij de leesvaardigheid. Hier blijft het niveau dramatisch zakken. 

De relevantie van leren lezen of stimuleren tot lezen:
Begrijpend leren lezen is in de eerste plaats een denkproces waarbij kennis en woordenschat geactiveerd en vergroot worden. Deze vaardigheid is praktisch gezien ook van groot belang voor het op een juiste manier kunnen uitvoeren van opdrachten en vragen, het kunnen onderscheiden van hoofd- en bijzaken en bijvoorbeeld bij het maken van samenvattingen. Wanneer je niet snapt wat er in een stuk tekst staat, kun je dit immers niet op een juiste manier verwerken en toepassen. 

Daarnaast draagt lezen bij aan het verbreden van je eigen wereld, onder andere in de vorm van het vergroten van empathie en het oproepen van creativiteit en verbeeldingskracht. Deze factoren zijn onmiskenbaar van belang bij de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. 

Daarom snappen wij werkelijk niet hoe minister Misiekaba tot dit besluit is gekomen. Misiekaba, ik weet niet hoeverre uw ‘vroeger’ achter u ligt, maar mogelijk was het de tijd waarin u geen tv had. Voor ons was lezen toen ook bijkans de enige weg naar de andere wereld. Voor de meeste kinderen van mijn leeftijd was die stip op de horizon de grote motivator. Door toe te geven aan je leeshonger werd je leesvaardigheid in vergaande mate geautomatiseerd. Lezen ging vanzelf. Gun de kinderen van nu ook dat leesplezier, laat politieke stokpaardjes of voorkeur geen belemmering zijn voor de burgers van morgen. Geef kinderen leesvoer en het helpt hun in de ontwikkeling en eigen oordeelsvorming! Er ligt een gezamenlijke verantwoordelijkheid bij, afgezien van je politieke komaf of kleur. Laten we als samenleving het leesniveau en -plezier verbeteren en verhogen, dan gaan we iets meer doen aan de algemene kennis van leerlingen en hun korte spanningsboog. Het jaarlijkse slagingspercentage geeft ons allen aanleiding daartoe.

Het is een democratisch recht van elk kind om in alle vrijheid kennis te nemen van onderwerpen en over personen, ook indien die personen niet tot uw favoriete club behoren. Of het boek nou over Hitler, Bouterse of Santokhi gaat, doet niet ter zake. Het kind moet in vrijheid kennis kunnen opdoen over de personen in dit voorbeeld. Dat draagt tevens bij aan een eigen oordeelsvorming van het kind.

Sunil Sookhlall 
Co-auteur: Kries Mahabier
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April