Oppositie wil vergadering olievondst; Staatsolie: geen verkoop
29 Jan 2020, 00:58
foto
De olievondst in blok 58, bij de zeegrens met Guyana. Staatsolie heeft 20% recht van participatie .


De VHP, NPS, ABOP en Pertjajah Luhur hebben Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gevraagd om een vergadering uit te schrijven over de olievondst en mogelijke verkoop van 20% participatie in blok 58. Zij hebben een interpellatievoorstel ingediend dinsdag. Algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, heeft enkele malen reeds aangegeven dat er geen plannen zijn om de aandelen te verkopen. Het recht tot participatie heeft de Staat in een contract overgedragen aan Staatsolie. "De Staat kan het recht dus niet verkopen," herhaalt Elias tegenover Starnieuws. 

De oppositiepartijen roepen de regering op om het volk volledige openheid van zaken te geven rond de olievondst. Zij vinden dat de informatieverschaffing door de regering zeer gebrekkig is. Er is veel ruis rondom de gevonden hoeveelheden en de volgende stappen van de regering. Zij maken zich daarom bezorgd over de juiste besteding van de inkomsten.

De oppositie maakt zich zorgen over geluiden dat (een deel van) het recht op participatie nu reeds verkocht zou kunnen worden. Er is zorg dat een dergelijk besluit Suriname grote schade zal berokkenen. Met name het feit dat (1) de waarde van de Maka Central-1 put op dit moment niet bekend is gemaakt, en (2) er nog een aantal nieuwe putten in voorbereiding zijn. Opgemerkt wordt dat de US$ 5 miljard dat Total aan Apache heeft betaald, een hoeveelheid olie betreft dat overeenkomt met 'slechts' de eerste 150 miljoen barrels. Voor elke additionele barrel dient Total extra te betalen hetgeen in de vele miljarden zal lopen. 

Tijdens de lezing van de Vereniging van Economisten in Suriname maandagavond is de vraag ook aan Elias gesteld of het recht tot participatie verkocht kan worden. De Staatsolie CEO benadrukte dat er totaal geen plannen zijn bij het bedrijf om over te gaan tot verkoop. Als het recht verkocht wordt, zou die beslissing door het bedrijf genomen moeten worden.  "We kunnen het nu niet verkopen want we kennen de waarde nog niet en we hebben geen enkele intentie om het te verkopen. Er is ons ook nooit gevraagd of het verkoopbaar is," verduidelijkt Elias tegenover Starnieuws. 
Advertenties