Peru: Verpletterende nederlaag Popular Force
28 Jan 2020, 21:02
foto
Het resultaat is een grote slag voor Keiko Fujimori's Popular Force. (Foto: Reuters)


De eens zo invloedrijke conservatieve Popular Force-partij in Peru heeft een verpletterende nederlaag geleden bij congresverkiezingen. De partij domineerde het Congres voordat president Martín Vizcarra het orgaan in september ontbond.

Vizcarra nam de drastische stap en voerde aan dat wetgevers zijn anti-corruptieagenda belemmerden. Geen enkele partij behaalde een algemene meerderheid, maar centristische partijen hebben winst geboekt, wat de doorgang van hervormingen zou kunnen vergemakkelijken.

De zittingsperiode van het nieuwe congres zal kort zijn. Bij de algemene verkiezingen van volgend jaar zal het congres worden vervangen.

Een snelle telling uitgevoerd door Ipsos-onderzoeksbureau suggereert dat Popular Force is gedaald van de 36,3% die het in de verkiezingen van 2016 heeft gewonnen naar 7%, waardoor het op de zesde plaats komt. Als de resultaten worden bevestigd, betekenen de cijfers dat de partij veel van de 73 van de 130 zetels in het Congres zal verliezen die het tot september had.

Volgens de snelle telling zal de centristische Popular Action-partij als de sterkste partij uit de bus komen met 10,1% van de stemmen. Een evangelische partij, het Agricultural People's Front of Peru, bekend onder de initialen in het Spaans als FREPAP, werd tweede in de snelle telling met 8,9%. De partij heeft sinds 2000 geen vertegenwoordigers meer in het Congres gehad en de last-minute stijging heeft politieke analisten verrast. Het wordt gevolgd door de rechtse partij Podemos Peru (We can, Peru) met 8,2% en de centrumrechtse Progress Alliance met 8%.

In een ander onverwacht resultaat, overschreed de nationalistische Unie voor Peru (UPP) ook de drempel van 5% die nodig is om het Congres te betreden. Het nieuwe congres zal verdeeld zijn, maar analisten denken dat de winst van centristische partijen in het voordeel van president Vizcarra zou kunnen werken. Ze beweren dat als hij erin slaagt om voldoende kleine partijen aan zijn zijde te krijgen, hij in staat zal zijn om de anti-corruptie hervormingen die Popular Force blokkeerde, door te drukken.

De verliezen van Popular Force zijn een grote klap voor zijn leider, Keiko Fujimori. De dochter van voormalig president Alberto Fujimori heeft voor verdeeldheid gezorgd in de Peruaanse politiek. Ze wordt beschuldigd van het accepteren van US$ 1,2 miljoen aan illegale campagnefinanciering door de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht en een rechter moet dinsdag beslissen of ze naar de gevangenis moet worden gestuurd om het proces af te wachten. Haar vader zit een straf uit wegens corruptie en mensenrechtenschendingen.

Ondanks hun legale ellende heeft de familie Fujimori de steun van de standvastige supporters behouden. Maar politieke commentatoren zeggen dat het verkiezingsresultaat suggereert dat Fujimorismo, de politieke beweging die naar hen is vernoemd, uiteindelijk misschien is ingestort.

Normaal worden congresverkiezingen tegelijk met presidentiële peilingen gehouden, maar de verkiezingen van zondag werden vervroegd nadat president Vizcarra de drastische stap nam om het congres in september te ontbinden.

President Vizcarra maakte de strijd tegen corruptie zijn belangrijkste prioriteit toen hij in maart 2018 de macht overnam nadat president Pedro Pablo Kuczynski ontslag nam bij een omkoopschandaal met stemmen. Toen partijen, onder leiding van Keiko Fujimori's Popular Force, zijn inspanningen blokkeerden, ontbond hij eenvoudig de wetgevende instantie.

Oppositiewetgevers veroordeelden de beweging als een staatsgreep, maar de hoofden van de strijdkrachten en de politie steunden de president. Aanhangers van Vizcarra bleken hun goedkeuring voor de actie te tonen en het hoogste gerechtshof van Peru oordeelde later dat het grondwettelijk goed zat.
Advertenties