Baldewsingh in verzekering gesteld na verhoor
28 Jan 2020, 00:00
foto
Statis Baldewsingh heeft in een video op zijn Faceboek-pagina uitgehaald naar president Desi Bouterse.


Programmamaker Satis Baldewsingh is na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld maandag. Dit op basis van artikelen 152, 153 en 345 van het Wetboek van Strafrecht. Er is aangifte tegen hem gedaan voor belediging en bedreiging van het staatshoofd. Voor opzettelijke belediging van het staatshoofd is er een gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaar of een geldboete. 

Baldewsingh heeft op zijn Faceboekpagina een video gepubliceerd waarin hij flink uithaalt naar president Desi Bouterse en zijn gezin. Nadat bleek dat de politie naar hem op zoek was, heeft hij zich maandag aangemeld. Na verhoor is hij in verzekering gesteld, bevestigt politiewoordvoerder Humphrey Naarden tegenover Starnieuws. Baldewsingh is aangehouden op basis van 'muilkorfwetten' die dateren uit de koloniale tijd. Al decennialang wordt door onder andere de Surinaamse Vereniging van Journalisten aangedrongen bij de regering om deze wetsartikelen te schrappen. De 'muilkorfwetten' golden indertijd voor een (ceremonieel) staatshoofd. 

De programmamaker verzorgt programma's op Radio 9. Directeur/eigenaar Kenneth Rambali om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij op 22 januari kennisgenomen heeft van de gewraakte video en andere berichten op de Facebookpagina van Baldewsingh. Hij vindt ook dat deze zaken de fatsoensnormen niet kunnen passeren. De media-eigenaar heeft de programmamaker ook via een Whatsapp-bericht hierop gewezen. 

Rambali vindt dat het gedrag van Baldewsingh, die zendtijd heeft op de radio, een persoon en een radio-presentator onwaardig is. Het schaadt het imago van zijn bedrijf. Daarom heeft Rambali besloten het programma van Baldewsingh per 23 januari 'on hold' te zetten. Hij heeft hem opgeroepen voor een gesprek, maar heeft vanaf toen niks meer van hem vernomen. Via de media begreep de ondernemer dat Baldewsingh is aangehouden. "Radio 9 is niet aansprakelijk  voor uitspraken en of handelingen gedaan door Satis Baldewsingh," benadrukt Rambali. Hij gaat ook niet meer verder met de programmamaker, ongeacht de afloop van deze zaak. 

Naast belediging van het staatshoofd of waarnemend staatshoofd (artikel 152), is de aanhouding van Baldewsingh ook op basis van artikel 153 en 345. In artikel 153 staat: 'Hij die een geschrift of afbeelding, waarin een belediging voorkomt voor het staatshoofd of het waarnemend staatshoofd, verspreidt, openlijk ten toon stelt of aanslaat of, om verspreid, openlijk tentoongesteld of aangeslagen te worden, in voorraad heeft, wordt, indien hij weet of ernstige reden heeft om te vermoeden, dat in het geschrift of de afbeelding zodanige belediging voorkomt, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van ten hoogste drie honderd gulden. Met dezelfde straf wordt gestraft hij die, met gelijke wetenschap of een gelijke reden tot vermoeden, de inhoud van een zodanig geschrift openlijk ten gehore brengt. Indien de schuldige een van de misdrijven omschreven in dit artikel, in zijn beroep begaat en er, tijdens het plegen van het misdrijf, nog geen twee jaren zijn verlopen, sedert een vroegere veroordeling van de schuldige wegens een van deze misdrijven onherroepelijk is geworden, kan hij van de uitoefening van dat beroep worden ontzet.'

Artikel 345: 'Bedreiging met openlijk geweld met verenigde krachten tegen personen of goederen, met enig misdrijf waardoor de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar wordt gebracht, met verkrachting, met feitelijke aanranding van de eerbaarheid, met enig misdrijf tegen het leven gericht, met zware mishandeling of met brandstichting, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren. Indien deze bedreiging schriftelijk en onder een bepaalde voorwaarde geschiedt, wordt zij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren.'
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April