Landelijk 25 nieuwe stembureaus geïdentificeerd
24 Jan 2020, 22:38
foto
De krutu-oso te Coeroeni. (Foto's: Biza)


Het kiesdistrict Sipaliwini zal bij de komende verkiezingen met het plaatsen van stembureaus in de dorpen Coeroeni en Alalapadu, door de werkgroep Legger, over vier stembureaus beschikken. De andere stembureaus staan in de dorpen Kwamalasamoetoe en Sipaliwini-Savanne. Landelijk zijn er nu 25 nieuwe stembureaus geïdentificeerd om kiezersoverschotten op te vangen en de stembusgang te vergemakkelijken.

Soraya van de Berg, coördinator van de werkgroep zegt dat Coeroeni in 2018 is opgenomen in het CBB-adressenbestand, gevolgd door de dorpen Amotopo, Kasjoe-eiland en Luci. Door de geografische en de logistieke ligging is door de werkgroep besloten, dat het beter is om de kiezers uit het dorp Alalapadu in hun eigen gebied te laten stemmen.

Bij de verkiezingen van 2015 werden de kiezers uit Alalapadu gedirigeerd naar het stembureau te Kwamalasamoetoe. Om te kunnen stemmen, moesten ze op zijn minst vier dagen reizen. Nu zullen de kiezers uit de dorpen Amotopo, Kasjoe-eiland en Luci worden verwezen naar het stembureau in het dorp Coeroeni waar ze samen met de bewoners van dat gebied hun stem kunnen uitbrengen.

De 25 nieuwe stembureaus staan in de districten Paramaribo (5), Wanica (10), Saramacca (1) Commewijne (2), Marowijne (1), Brokopondo (2) en Sipaliwini (4). Intussen heeft de werkgroep de veldwerkzaamheden in het district Sipaliwini afgerond. Er is al een landelijk overzicht van het aantal stembureaus per kiesdistrict en ressort en het aantal kiezers per stembureau.

De definitieve legger voor de verkiezingen van 25 mei kan pas na de wettelijke ter inzagelegging van de kiezerslijsten worden vastgesteld, omdat kiesgerechtigden van 14 februari tot 15 maart nog in de gelegenheid zijn om verhuizingen te doen, waardoor er verschuivingen kunnen komen in het bestand van de legger, meldt de Communicatie Unit van Binnenlandse Zaken.
Advertenties