EITI-rapport geeft transparantie in mijnbouwsector
24 Jan 2020, 20:45
foto
NH-directeur Dave Abeleven Abeleven overhandig het EITI-document aan minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen. (Foto: Raoul Lith)


“Goede kwaliteit data welke beschikbaar is voor investeerders, voor onderzoekers is van eminent belang voor de ontwikkeling van de sector, maar ook voor de ontwikkeling van een land”. Dit benadrukte Sergio Akiemboto, minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), bij de presentatie van het  EITI (Extractive Industries Transparancy Initiative) Suriname 2017 rapport. Het document is donderdag officieel aan de bewindsman overhandigd door Dave Abeleven, directeur van het ministerie.

Akiemboto stelt dat dit document erg belangrijk is omdat het om een stuk transparantie gaat over wat er gebeurt in de mijnbouwsector, wat er gebeurt met de inkomsten, hoeveel er uit verdiend wordt, hoeveel concessies er nog zijn, en wat de bedrijven in  je land doen. De informatie uit het EITI 2017 is enorm belangrijk als je investeerders wil aantrekken, dat onderzoekers komen om onderzoek te doen, maar zeker ook om beleid te maken, “omdat je ergens naar toe kan om de juiste informatie te halen over de mijnbouwsector in het land.”

Vanzelfsprekendheid
De NH-minister gaf aan dat het vanzelfsprekend lijkt dat bedrijven die binnen de sector opereren hun data, zoals wat ze doen met de productie en informatie bijhouden. Echter, wanneer het erop aankomt om deze informatie beschikbaar te stellen gaat het volgens hem moeilijk. Hij stelde ook dat ondanks regels, de ondernemers zich daar niet altijd aan houden. Akiemboto vertelde dat de ervaringen die tijdens het traject zijn opgedaan,  te verwachten zijn bij nieuwe initiatieven. Hij stelde dat ze zeker zullen bijdragen aan het opstellen van het eerstvolgende rapport. De standaarden en vereisten die er zijn, moeten ons allemaal alert maken om ernaartoe te werken om wat we hebben ingezet, maar ook wat nog behaald moet worden, te gebruiken als handvat, zei de NH-bewindsman.

Het EITI 2017 rapport is uitgebreider en verbeterd in vergelijking met het vorig rapport, vindt Akiemboto. Er zijn volgens hem wat zaken die toen niet waren meegenomen in het eerste rapport. Hij verwacht dan ook dat het volgend rapport nog beter zal zijn. De NH-minister is zelf ook voorstander van het zelf ontwikkelen van de mijnbouwsector, maar stelt dat er hier nog steeds netwerk en kapitaal van buiten voor nodig is. “Als je dat wil betrekken in de ontwikkeling van de sector, moet je data beschikbaar stellen.” De bewindsman vertelt ook dat alle bedrijven die betrokken zijn in de mijnsector data hebben aangeleverd. Naast de grote bedrijven zoals Iamgold, Staatsolie, NewMont en Grassalco hebben ook de kleine bedrijven die georganiseerd zijn in de kleine mijnbouw data aangeleverd. Alleen data van de goudzoekers nog is niet aangeleverd, terwijl de goudopkoopbedrijven en exporteurs wel input hebben gegeven.

De grootste bottleneck in Suriname ziet de bewindsman dat data verspreid ligt, niet optimaal is of dat er dataverschillen zijn over hetzelfde onderdeel. Verder speelt ook de committent van de organisaties die niet op tijd hun informatie hebben aangeleverd. De NH-minister geeft aan dat er standaarden zullen worden gecreëerd voor de bedrijven zodat ze makkelijk en effectief hun rapportages kunnen doen.

Validatie
NH-directeur Abeleven informeert dat naast de rapportageplicht een belangrijk aspect de validatie van het rapport is. In maart 2020 reist een team van EITI International af naar Suriname om het validatieproces te leiden. EITI International moet kunnen verifiëren en valideren of wat in het rapport staat en het heel proces om te komen tot het rapport ook daadwerkelijk is geschied zoals de standaarden dat aangeven. Verder stellen ze ook vast als er sprake is van progressie wat betreft EITI-standaarden in Suriname.

Het team zal meetings hebben met stakeholders waaronder bedrijven, civil society en de overheid om checken of het rapport op waarheid berust en als het proces is gegaan conform standaarden. De rapporten van 2016 en 2017 zullen in het validatieproces worden meegenomen. Vervolgens zal er nog een review plaatsvinden, op basis waarvan ook wordt vastgesteld of er progressie is of niet en in welke mate. Hierna wordt het rapport op de website van EITI International gepubliceerd.

Abeleven stelt dat dit validatieproces best een spannend traject is.  Bij de publicatie is er volgens hem overigens niet bij stilgestaan, zeker wat betreft hoe er informatie gedeeld wordt via de website. Informatie en data uit het rapport kunnen snel en gericht via de EITI Suriname website worden teruggevonden, zegt hij. De komende tijd zal de communicatie over de inhoud van het rapport naar de gemeenschap toe, vooral dorpsgemeenschappen, worden opgestart.

Raoul Lith
Advertenties