Senioren opvangcentrum langgekoesterde wens Arya Dewaker
24 Jan 2020, 16:52
foto
Arya Dewaker heeft de eerste stap gezet naar de realisatie van een senioren opvangcentrum. (Foto: Raoul Lith)


Een mijlpaal voor de vereniging Arya Dewaker. Ze hebben donderdag het naambord onthuld waar hun senioren opvangcentrum zal verrijzen. "Een lang gekoesterde wens van de vereniging en van de leden die hebben uitgekeken naar dit project," zegt Indersing Gangabisoensingh, voorzitter van het hoofdbestuur van Arya Dewaker. Hij merkt op dat het weer een stap dichterbij de realisatie is. Met de onthulling van het bord is ook het startsein gegeven voor de bouw.

De kosten voor het project zijn geraamd op US$ 2 miljoen. Gangabisoensingh doet een dringend beroep op de gemeenschap om deelgenoot te zijn van dit initiatief. Hij vertelt dat er verschillende activiteiten op touw zijn gezet om financiële middelen te verzamelen. Een idee is het verkopen van ingelijste foto’s van de hoofdmandir van de organisatie aan de J.A. Pengel straat. Er hangt een prijskaartje van SRD 200,- aan de foto’s. De voorzitter zegt trots dat deze tempel als beste is uitgeroepen van de Arya Samaj in de wereld. Daarvoor heeft hij in oktober 2018 een award ontvangen van de moederorganisatie.

Gangabisoensingh zegt dat een ander model voor het genereren van middelen kan zijn via donateurs. “Zij kunnen dan de fysieke inrichting van een woonunit op zich nemen”. Hij zegt dat het niet gaat om raamkosten. De bedoeling is dat de bouwwerkzaamheden in de droge tijd starten.

“Wij zijn de mening toegedaan dat onze seniore burgers die zweet en bloed hebben gegeven voor de opbouw van dit mooi land in een underdog positie komen. Een positie waarbij zij aan hun lot worden overgelaten. We merken ook de brute criminaliteit waar zij dagelijks ook slachtoffer van worden” motiveert Gangabisoensingh het idee voor het senioren opvangcentrum. Hij geeft ook als voorbeeld dat senioren niet meer kunnen uitkomen met hun maandelijkse Algemene Oudedagsvoorziening van SRD 525. “Wij moeten uit respect voor deze senior burgers die leemte gaan invullen”.

Het idee is vastberaden om een gebouw op te zetten voor permanent verblijf. Ook zijn er plannen om de senioren die behoefte hebben op dagverblijf te kunnen accommoderen. Bij de aanvang zegt de voorzitter dat zij willen starten met senioren die goed ter been zijn. “We willen die mensen de ruimte bieden dat ze voor zichzelf kunnen zorgen. Ook echtparen willen we opvangen”. Hij geef verder aan dat er ook naar de mogelijkheden gekeken wordt naar de diaspora gemeenschap. Volgens hem zijn er in Nederland genoeg senioren die hun oude dagen in hun geboorteland willen doorbrengen. “Maar vanwege gebrek aan faciliteiten durven zij die stap niet te doen”.

“Wij maken geen onderscheid in etniciteit wie wij hier willen hebben,” zegt Gangabisoensingh. Hij stelt wel dat de organisatie uiteraard op basis van de behoefte van de leden binnen de organisatie prioriteiten gaat stellen. “Het is voor eenieder, maar zeker onze leden hebben ten op zichte daarvan wat voorrang”.

Aan de Henck Arronstraat zullen twee gebouwen aaneengesloten verrijzen elk met twee verdiepingen. De panden hebben een totale oppervlakte van 1.660 m2. Het is de bedoeling dat er 16 tot 20 woonunits in de gebouwen komen die volledig gemeubilleerd en voorzien zullen zijn van een keuken. Naast de woonstudio's komen er ook een multifunctionele zaal, kantoorruimtes, een fitnessruimte en een wasserij.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April