DA'91: Beleid governor Van Trikt roept ernstige twijfels op
15 Jan 2020, 20:36
foto


Er worden grote vraagtekens geplaatst achter het beleid van governor R. Van Trikt waarbij o.a. grote aankopen en uitgaven gedaan zijn door hem zonder dat er afstemming erover heeft plaatsgevonden met de RvC bij de Centrale Bank. 
Het feit alleen dat deze functionaris die de hoogste positie binnen de bankinstelling bekleedt, wordt gevraagd verlof te nemen in verband met het onderzoek betekend dat er ernstige twijfels en verdenkingen zijn ontstaan over zijn integriteit. 

Het is pijnlijk telkens te zien dat tijdens de regiems vanaf 1980 onder leiding D.Bouterse de bestuurlijke normen en waarden, maar ook de menselijke waardigheid systematisch wordt geërodeerd. Deze erosie vindt zijn basis in het karakter en de instelling van de voormalige dictator en huidige president en wordt versterkt door geselecteerde personen die geleidt worden door eerzucht, de zucht naar persoonlijk financieel voordeel en bereid zijn tot het verlenen van hand en spandiensten tegen beter weten in en met uitschakeling van het geweten en verantwoordelijkheidsgevoel. 

De twijfel die ontstaan is vanwege het vermeend wanbeleid van de governor Van Trikt is doorslaggevend voor zijn mogelijkheden om voort te gaan in deze functie. Hoe kan een governor van de Centrale Bank die door de RvC gevraagd is verlof op te nemen in verband met een in te stellen onderzoek naar de rechtmatigheid van zijn handelen, daarna “rustig verder functioneren onder de noemer dat hem het voordeel van de twijfel wordt gegeven”. 
Wanneer er vermoedens en indicaties van onrechtmatig handelen in een dergelijke hoge functie op tafel liggen, kan het onderzoek niet beperkt blijven tot de gebieden waarover de geruchten naar buiten zijn gekomen. 
De functie en het monetair beleid bieden tal van andere uitdagingen en mogelijkheden, dan alleen de handeling van aankopen zonder medeweten van de RvC.

Hoe denkt de governor zelf door te gaan in deze rol, waar blijft het zelfrespect. Een functie die vertrouwen moet inboezemen moet ook volledig vertrouwen genieten; er is vertrouwen of er is geen vertrouwen. Een governor kan niet functioneren bij het voordeel van de twijfel, omdat ons geheel vertrouwen in de macro-economie dan wankelt. 
De recente olievondsten verplichten ons, nog meer dan voorheen, hogere standaarden te hanteren voor de invulling van sleutelposities in de belangrijke instituten van ons land zoals de DNA, regeringslieden en personen in belangrijke instituten zoals de Centrale Bank. 

De geheimzinnigheid bij het verlof van de governor levert als resultaat wantrouwen in de financiële wereld. Informaties in de samenleving  over de aankoop van onroerend goed door deze governor voor bedragen in de orde van 5 miljoen US-dollar vereisen openbare bespreking en uitleg.  

De vraag die wij als DA’91 stellen is welk pand in ons land een dergelijke waarde van genoemde bedrag vertegenwoordigt. Onderzoek is vereist! Deze zaak kan evenals de vele voorgaande vermeende corruptie zaken niet worden afgedaan met betaald verlof voor langere tijd en eventueel vervolgens ontslag, waarna er in alle talen verder gezwegen wordt. 

En hoewel het aangekondigde in te stellen onderzoek door de RvC positief ervaren kan worden, moeten we kritisch en alert blijven. Het is ook jammer genoeg begrijpelijk dat vele burgers huiverig zijn over het betrouwbaarheidsgehalte van een dergelijk intern onderzoek. Het vertrouwen in de politieke bazen en hun ondersteuners heeft namelijk een absoluut dieptepunt bereikt. DA’91 roept alle betrokkenen op in het belang van de totale samenleving, om een zo groot mogelijke onafhankelijkheid te garanderen in het onderzoek en volledige openheid te geven in het proces en de bevindingen van het onderzoek.
Advertenties