Mathoera: Weinig tijd voor bestuderen 7 wetten
18 Dec 2019, 04:48
foto
Assembleelid Krishna Mathoera


Assembleevoorzitter Jennifer Simons heeft een openbare vergadering uitgeschreven voor donderdag 12.30 uur met op de agenda de behandeling van maar liefst zeven wetten. Het gaat om vier belastingwetten, Wet Penitentiaire Inrichtingen & Huizen van Bewaring, Huurwet Woonruimte 2018 en Wet Industriële Hennepteelt. Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vindt dat er onvoldoende ruimte is geboden aan volksvertegenwoordigers om de wetten grondig te bestuderen. "De Assembleevoorzitter houdt geen rekening met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. De planning is zoek," zegt Mathoera aan Starnieuws.

Mathoera merkt op dat Simons het recht heeft om vergaderingen uit te schrijven, maar ze kan de fatsoensnormen in acht nemen om goed af te stemmen. Er is wel eerder meegedeeld dat enkele wetten behandeld zouden worden en dat 23 december vier dagen lang vergaderd zou worden. Maar er is geen sprake van overleg met de leden. In de afgelopen zes weken zijn er geen openbare plenaire vergaderingen gehouden. Dat gebeurt ook zonder enig overleg met parlementsleden. 

Die wetten die op de agenda zijn geplaatst moeten goed bestudeerd worden, benadrukt Mathoera. In zo een korte tijd kunnen leden zich niet grondig voorbereiden op belangrijke wetten, voert het Assembleelid aan. Zij haalt aan dat volgens het Ordereglement de voorzitter binnen een bepaalde tijd vergaderingen mag uitschrijven, maar er wordt verwacht dat fatsoensnormen in acht worden genomen, waarbij er voldoende ruimte is om de stukken te kunnen bestuderen. "De samenleving heeft er baat bij dat de parlementariërs zich goed voorbereiden, er goede discussies worden gehouden en goede wetten worden aangenomen. In zo een korte tijd, 2 x 24 uur voor zeven wetten, dan weet je dat mensen zich niet zullen kunnen voorbereiden, want het gaat niet om wetten van één pagina," stelt het Assembleelid. 

Mathoera vindt dat deze werkwijze niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van het parlement en de kwaliteit van de wetten die behandeld worden. "Dat is heel erg jammer". Er moet een goede planning komen van vergaderingen, waardoor iedereen zich goed kan voorbereiden. "DNA werk is heel belangrijk en heeft hoogste prioriteit bij mij, maar je moet wel behoorlijke ruimte krijgen om je minimaal goed voor te bereiden. Deze politieke foefjes zijn niet van deze tijd.  Suriname heeft belang bij goede wetten. Bekeken en bestudeerd van alle invalshoeken," betoogt het VHP-fractielid. 
Advertenties