LVV-technici aangescherpt over controle op grensposten
17 Dec 2019, 12:37
foto
Deelnemers personeel LVV aan de vijfdaagse training over effectief verrichten van werkzaamheden op grensposten. (Foto: LVV/NII)


Braziliaanse deskundigen hebben het personeel van de afdelingen Veterinaire Diensten en Plantenbescherming & Kwaliteitskeuringen een vijfdaagse training gegeven. Het ging om een theoretische en praktische sessie. Er waren twee velddagen naar de Johan Adolf Pengel Luchthaven en de Jules Sedney Haven waar de participanten rondleidingen en tips kregen over het effectief verrichten van de werkzaamheden op deze controleposten.

Het is noodzakelijk voor Suriname om verscherpte controles te verrichten op grensposten tegen het binnendringen van ziekten en plagen bij zowel dier als plant, zegt LVV in een bericht via het Nationaal Informatie Instituut. De training Controle van agrarische producten op de grensposten beoogt het behoud van de voedselveiligheid en de agrarische veiligheid in Suriname, Brazilië en Chili. De training is onderdeel van een kennisuitwisselingsprogramma, Triangle Cooperation tussen deze drie landen. Eerder is al een training verzorgd door Chileense deskundigen. 

Deze activiteiten hebben tot doel technici van het ministerie van LVV op te leiden in internationaal grensverkeer- en handelscontrole. De training was gericht op de regulering, organisatie en structuur van een diergezondheids- en fytosanitair grenscontrolesysteem. Het gaat om systematische controles en geïntegreerde samenwerking met andere instanties en agentschappen die betrokken zijn bij internationale handel en doorvoer van goederen.

Het ministerie van LVV is vanwege zij verantwoordelijkheid over agrarische producten en voedselveiligheid een belangrijke stakeholder van de Port Health Commissie. Andere stakeholders van deze commissie die medeverantwoordelijk zijn voor controle van agrarische producten op grensposten zijn onder andere de douane, de bestuursorganen van de verschillende havens, het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme.
Advertenties