'Bigi Boy' door grote menigte verwelkomd; situatie chaotisch
10 Dec 2019, 02:51
foto
Het heeft even geduurd voordat 'Bigi Boy' naar buiten kon komen. De enthousiaste mensen drongen door de barricade om de topsporter te verwelkomen. (Foto's: René Gompers)


"Bigi Boy, Bigi Boy!" galmt het door de aankomsthal op 'Zanderij'. De 'crowd goes wild' wanneer hij er eindelijk is. De menigte is niet te houden, ze breekt door de afbakening heen. Honderden willen Jairzinho 'Bigi Boy' Rozenstruik van dichtbij zien, zijn hand schudden of een brasa geven. Maar dat gaat gewoon niet, het is chaotisch, de security leek even niet berekend op de kracht van de fans die hun held zijn komen afhalen.

De cameralui en fotografen hebben het extra moeilijk. De druk is groot, letterlijk, zelfs Bigi Boy kan geen stap vooruit. Dan worden hij en zijn gevolg, onder wie minister Lalini Gopal van Sport en Jeugdzaken, met moeite terug naar binnen begeleid. De glazen schuifdeuren die de aankomsthal scheiden, sluiten zich. De menigte is moeilijk te bedwingen. Vanachter de glazen deuren kijkt de grote vechter wat verbaasd naar het schouwspel.



"Un wan shi a man, Bigi Boy mi wan shi!" roept een man. Een meisje en een groepje mensen, oude buren van Rozenstruik, doen  hard hun best om het bloemstuk bestemd voor hun succesvolle buurman, te beschermen tegen het gestoot. De mensen hebben lang gewacht. Een groot deel is vanaf 21.00 uur maandagavond vertrokken om 23.00 uur op de luchthaven te zijn. Het vliegtuig is pas tegen 1 uur in de ochtend geland. 

De persmensen wisten niet waar ze aan toe waren. Alleen degenen die op een lijst stonden geregistreerd,  merendeels 'staatsmedia', zijn 'binnen' toegelaten. Er is van tevoren niet gemeld dat registeren verplicht was voor de pers, alleen dat ze welkom waren om het geheel te verslaan. De rest heeft samen met het publiek in de aankomsthal gewacht. Ook het team van ATV, dat voornemens was live te gaan vanaf de landing, is toegang geweigerd.

Bigi Boy heeft zijn tegenstander zondagnacht, de Nederlander Alistair Overeem, met nog 4 seconden te gaan in de vijfde ronde knock-out geslagen. Overeem heeft met gescheurde lippen de Capital One Arena in Washington DC verlaten. Bigi Boy is ongeslagen tot nu toe in de Ultimate Fighting Championship, de grootste organisatie voor Mixed Martial Arts . Hij is voor het enorme succes warm onthaald op de luchthaven. Er was geen ruimte om de mensen toe te spreken. 

Ondertussen wordt een tweede poging gewaagd om de held naar zijn auto te begeleiden. Het is gelukt de mensen weer achter de linten te krijgen. Maar dan herhaalt zich de chaos maar dit keer is de security wel voorbereid. De mensenjungle is haast ondoordringbaar. Kracht is essentieel om Bigi Boy en gevolg door de mensenzee te loodsen. Met moeite komt men bij het voertuig. De bikers nemen het enthousiasme over. Met brullende motoren, gierende banden, en dikke rubberrook wordt Bigi Boy van Zanderij gebracht.

René Gompers
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March