De status van gepensioneerden uit overheidsdienst
09 Dec 2019, 23:01
foto


Al vele jaren worden de belangen van gepensioneerden uit overheidsdienst behartigd door de BBGO waarvan Renate Wouden voorzitter is. Het geld van de leden die jarenlang premie hebben betaald welke eigenlijk belegd had moeten worden in onder andere aandelen alsmede obligaties om vermeerderd te worden, is door de voorgaande tevens de huidige regering volledig opgemaakt aan andere zaken, waardoor er grote achterstanden in de pensioenuitkeringen zijn ontstaan voor de ex-landsdienaren en met hen gelijkgestelden. 

Volgens de pensioenwet betalen natuurlijk ook de actief dienende ambtenaren pensioenpremie. Waar blijft al dit geld? Een verhoging van het pensioen vanaf 1 januari 2017 wordt aan de actief dienende ambtenaren naar rato van de vastgestelde 25% wel terugwerkend (twk) uitbetaald aan politici voorts alle ambtenaren, maar niet aan de gepensioneerden! Deze groep wordt behandeld als een stelletje 'bedelaars' omdat het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting pakketten levert die gretig en opgewekt door het bestuur van de BBGO in ontvangst worden genomen nog steeds zonder (juridische) acties te ondernemen om de belangen van de doelgroep adequaat te behartigen. 

Soms worden er brieven geschreven naar de president en of de minister van Financiën doch de reacties blijven uit. Af en toe iets in de media roepen door het bestuur helpt waarschijnlijk ook niet, vermoed ik. Zelfs onderhandelen met de overheid heeft niet geholpen! De bond heeft meer dan 2000 actieve leden die contributie betalen! In het Staatsbesluit Welvaartvaste Pensioenen is geregeld dat wanneer actief dienende ambtenaren een verhoging krijgen, deze direct doorwerkt in het pensioen. Het bestuur en de gepensioneerden blij maken met een dode mus in de vorm van goedkope pakketten is verwerpelijk en niet zakelijk. 

Dat de BBGO elke keer blij is met de pakketten is eveneens onbegrijpelijk. Wellicht moet dit bestuur bij zichzelf te rade gaan of zij de belangen van de leden op de juiste wijze behartigt. Evenzo voor de gepensioneerden is met name de decembermaand een dure maand. Wellicht moeten bijvoorbeeld de familieleden, kinderen en kleinkinderen van deze groep mee protesteren tegen het wanbeleid van de regering jegens deze groep. Veelal zijn het idem dito ernstig zieke mensen die afhankelijk zijn van het pensioen voorts hoge zorgkosten moeten betalen. Hoe komen deze mensen met het reeds karige pensioen dan uit? Het is een raadsel waarom juist de gepensioneerden die soms jarenlang hun goede krachten als ambtenaren in overheidsdienst hebben gegeven zo 'onmenselijk' worden aangepakt. Zij zouden veel eerder dan de actief dienende ambtenaren de verhogingen moeten krijgen, omdat de financiële nood bij deze groep in vele opzichten groter is. Waarom werkt de BBGO niet samen met andere overkoepelende bonden om de belangen van de achterban beter en sneller te behartigen?

Uit protest zou de BBGO moeten beginnen met het stoppen van het ontvangen van pakketten (als politieke schenking) en in alle opzichten onmiddellijk moeten opkomen voor de belangen van de leden. Wanneer zulks uitblijft, kan een voorstel door de leden worden ingediend om het bestuur aan te sporen hun belangen actiever, correcter en neutraal te behartigen als gesprekspartner van de overheid. Dat al drie jaren een rechtmatige verhoging niet is uitbetaald tevens niet wordt gereageerd op bijvoorbeeld brieven is niet alleen slordig, maar zeer infaam van de Surinaamse overheid. Want gaat het bestuur van de BBGO op korte termijn (binnen een maand) nu acties ondernemen tegen dit beleid van de regering? Niet opnieuw alleen maar (kerst)pakketten uitdelen en stilzitten toch?

Robby Roeplall
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April