Arbeid geeft Algemene Overwerkvergunning uit
09 Dec 2019, 19:23
foto


Het ministerie van Arbeid heeft een Algemene Overwerkvergunning uitgevaardigd die betrekking heeft op winkels, bakkerijen en een deel van horecabedrijven. De komende feestdagen mogen deze bedrijven hun personeel 11 tot 13 uren per dag inzetten om arbeid te verrichten. Rond de kerstdagen en de jaarwisseling verwachten bedrijven in bepaalde sectoren een grotere drukte en met de langere werktijden wordt hierop geanticipeerd.

De Algemene Overwerkvergunning geldt van 16 december tot en met 30 december, met uitzondering van de dagen 22, 24, 25, 26 en 29 december. In deze periode is het toegestaan om het personeel van onder andere winkels, cafés, en restaurants maximaal 11 uren per dag arbeid te laten verrichten, terwijl de werknemers van brood- en banketbakkerijen tot 13 uren per dag arbeid mogen verrichten. Ook voor ploegendienst in plaats van overwerk, moet een vergunning worden aangevraagd bij de Arbeidsinspectie. Ploegendienst of werken in shiftverband houdt in dat de werkgever zijn werknemers in ploegen laat werken. In dat geval mag het personeel niet langer werken dan 8½ uur per dag of 48 uren per week.

Voor overwerk dient minimaal anderhalf maal het vastgesteld loon te worden betaald. Voor overwerk op de zon- en feestdagen, geldt tenminste tweemaal het vastgestelde loon. Deze regeling geldt ook voor personen die in ploegendienst zijn geroosterd voor de zon- en feestdagen. De werknemer dient in dezelfde werkweek ook nog een andere vrije dag toegekend te krijgen.

Het ministerie vraagt werkgevers om rekening te houden met sociale verplichtingen van hun werknemers. Indien het een werknemer in deze periode niet goed uitkomt om langer te werken, kan goed werkgeverschap een uitkomst bieden. Het zou niet correct zijn om voor het belang van de werkgever een groot belang van de werknemer te schenden door die te sommeren langer arbeid te verrichten, zegt de voorlichting van Arbeid.

Bedrijven in sectoren die niet opgenomen zijn in de Algemene Overwerkvergunning dienen normaal overwerkvergunning aan te vragen bij de Arbeidsinspectie als de behoefte aan overwerk aanwezig is. De Arbeidsinspectie zal controle uitoefenen op onder meer, de naleving van de bepalingen die betrekking hebben op overwerkvergoeding.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April