EBS opwekcentrale Clarapolder met 8 MW uitgebreid
08 Dec 2019, 10:37
foto
De opwekcentrale van de EBS te Clarapolder, Nickerie, die recent een upgrade heeft ondergaan. (Foto: EBS)


De Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft de opwekcentrale Clarapolder in Nickerie met 8 Megawatt (MW) uitgebreid. Twee nieuwe Wartsila generatoren zijn vrijdag in gebruik genomen. Eind 2018 maakte de contractor van Wartsila in opdracht van de EBS een aanvang met de uitbreidingswerkzaamheden in de opwekcentrale te Clarapolder. Ruim 11.000 huishoudens en bedrijven in Nickerie worden van elektriciteit voorzien. 

Via openbare aanbestedingen zijn twee nieuwe generatoren aangeschaft die in juni dit jaar in Nickerie arriveerden. De installatie is in november dit jaar succesvol en veilig werd afgerond, meldt het bedrijf. De twee nieuwe generatoren hebben elk een vermogen van 4 MW, wat zorgt voor een beschikbaar vermogen van ruim 23 MW. 

Jaarlijks stijgt de vraag naar elektriciteit met 4%. De piekbelasting in Nickerie voor dit jaar is 15,27 MW en was in oktober bereikt. Om verder aan de vraag te voldoen worden er in de nabije toekomst investeringen gepleegd in zowel de uitbreiding van de opwekcapaciteit als de elektriciteitsnetten. 

Met de huidige uitbreiding en upgrade is de efficiëntie van de plant flink verbeterd, zegt EBS. De machines zijn zuiniger in brandstofverbruik en gebruiken HFO in plaats van diesel, wat ook de brandstofkosten reduceert. Andere componenten zoals brandstofopslag- en de brandstofverwerkingsinfrastructuur van de plant maken eveneens deel uit van deze uitbreiding. Er is een nieuw en geavanceerd brand beveiligingssysteem geïnstalleerd. Ook de software van het besturings- en monitoringssysteem van de bestaande machines zijn aangepakt. 

Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March