Bouterse: Bruto besparing van 72 miljoen bij overname dam
26 Nov 2019, 00:00
foto
President Desi Bouterse legt in Moengo uit dat de overname van de Afobaka-dam historisch is. Er zal ook 72 miljoen bruto worden bespaard. (Foto's: René Gompers)


President Desi Bouterse heeft uitgerekend dat Suriname bruto ruim US$ 72 miljoen zal besparen bij de overname van de Afobaka-dam. Als de kosten die nodig zijn voor onder andere onderhoud van de dam, zal het gaan om 55 tot 60 miljoen die de Staat minder zal uitgeven. Bouterse zei bij de Srefidensi-viering op Moengo dat het een historisch moment zal zijn als eind december de dam in Surinaamse handen komt. 

Met de overdracht van de dam zal 100 jaar bauxietindustrie door Billiton en Alcoa afgesloten worden. Het staatshoofd bleef stil staan bij het gegeven dat bij overname van de dam, Suriname de eigen energiebron zelf zal beheren. Hij noemde dit een belangrijke stap in de geschiedenis van het land. Hij gaf aan dat het land in ontwikkeling is. Hij merkte op dat samen verder gebouwd kan worden aan een nieuw Suriname. 

Bouterse merkte op dat het volk volgend jaar naar de stembus gaat. Hij benadrukte het belang van de eenheid,  verdraagzaamheid, welvaart en welzijn. Hij merkte op dat de verkiezing een moment is waarna doorgegaan moet worden met elkaar, ongeacht de verkiezingsuitslag. De eenheid is belangrijker dan het winnen van een verkiezing. De president riep op tot verdraagzaamheid en een goede verkiezingsstrijd. Iedereen zal het hoofd moeten buigen voor de volksuitspraak. 

De president hield zijn toespraak op de volksreceptie kort, "want China wacht". Hij is na de toespraak met een helikopter vertrokken. Hij is aan het hoofd van een delegatie maandagmiddag vertrokken richting China. Hij zal daar onder andere gesprekken voeren met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. China biedt volgens Bouterse, Suriname kansen tot authentieke ontwikkeling. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April