ABOP: Suriname is nog steeds uniek gepositioneerd
25 Nov 2019, 22:21
foto


Op 25 november 1975 hebben wij het Nederlandse juk weggegooid, alleen om deze na 44 jaar in te ruilen voor de ketenen van buitenlandse geldschieters. Over een half jaar moet de staat Suriname US$ 7.5 miljoen aan rente betalen. Dit is slechts voor één lening. Kan de overheid dit niet betalen, dan krijgen tot nu toe onzichtbare buitenlandse machten, rechten op Staatsolie, royaltybetalingen van Iamgold en inkomsten van de Afobaka Hydro dam.

Een staatsschuld ontstaat wanneer een regering meer geld uitgeeft dan het binnen krijgt. Dan ontstaat er een tekort op de begroting van het land. In Suriname is het begrotingstekort bijna 20% van de omzet in 2019. Dit betekent dat de overheid geld wil uitgeven in 2019, maar dat zij bijna 1/5 van het geld gaat moeten lenen, zodat de overheid zijn verplichtingen kan nakomen. Dit, terwijl de overheidsschuld nu al rond de 90% van het totaal inkomen van het land is.

44 jaar na onze onafhankelijkheid van Nederland, zien wij dat de oude politieke mentaliteit ons nog steeds achterhoudt. De oude politiek is pakkettenpolitiek. Een pakket om je mond te houden, een pakket om niet te staken, en een pakket om te bepalen wat je eet.

Oude politiek maakt het volk afhankelijk en wil ze dom hebben. Daarom zien wij dat het Surinaamse onderwijs zienderogen achteruit gaat. De regering sluit de PHD-school op ADEK, terwijl een klein land als Curaçao wel zo een school heeft en gepromoveerden aflevert. Volgens de minister van Onderwijs, moeten studenten maar naar het buitenland als ze willen promoveren, een degelijk geloof in andermans kunnen.

De oude politiek heeft ondernemen in Suriname zeer moeilijk gemaakt. Omdat de overheidskosten van elektriciteit en water vooral op het bedrijfsleven worden verhaald. Dit betekent minder groei, minder banen in de particuliere sector en meer afhankelijkheid van een baan bij de overheid, de financiële steun van de overheid, en de pakketten van de overheid. Terwijl de consumentenprijzen in ons land elke maand blijven stijgen.

Suriname kan van de economische verdoemenis gered worden, als er een ommezwaai in de ontwikkelingsbenadering komt. De verouderde aanpak van de huidige machtshebbers moet verworpen worden, omdat het niet werkt. Venezuela heeft de grootste oliereserves in de wereld, maar is arm omdat ze meer uitgeven dan dat ze verdienen. Onze mindshift moet veranderen van geld uitgeven, bureaucratie en big government, naar efficiënt, verantwoord, digitaal en vertrouwen in de potentie van de Surinaamse burger. Surinamers willen hengels en geen pakketten.

De huidige machthebbers proberen elk probleem op te lossen door de overheid groter te maken. De overheid hoeft geen cassavefabriek op te zetten, als je productie wil verhogen. Stel het geld liever via een fonds voor Surinaamse ondernemers beschikbaar en maak ondernemen makkelijker. Dat is pas geloof in eigen kunnen.

Suriname is een land met eervolle mensen, die principes zoals liefde en broederschap hoog in het vaandel houden. De ABOP gelooft dat de nationale eenheid, ons belangrijkste wapen is, om het economisch tij te keren. Alle Surinamers zijn met elkaar verbonden via de liefde voor ons prachtig land en onze jonge Republiek. De ABOP wenst de hele Surinaamse samenleving, een prettige Srefidensi toe.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April