Groei resistente bacteriën neemt toe
25 Nov 2019, 19:14
foto
Een van de meest effectieve manieren om de verspreiding van antibioticaresistente organismen te verminderen is het wassen van handen.


Sinds hun ontdekking hebben antibiotica de hoeksteen van de moderne geneeskunde gediend. Het aanhoudende overmatig gebruik en misbruik van antibiotica in de gezondheid van mens en dier hebben echter de opkomst en verspreiding van antimicrobiële resistentie (AMR) doen toenemen. 

AMR treedt op wanneer microben, zoals bacteriën, resistent worden tegen de geneesmiddelen die worden gebruikt om ze te behandelen. AMR stijgt naar gevaarlijk hoge niveaus in alle delen van de wereld en bedreigt ons vermogen om veel voorkomende infectieziekten te bestrijden en moderne medische procedures te ondersteunen. 

Een van de grootste dreigingen
Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie is antibioticaresistentie tegenwoordig een van de grootste bedreigingen voor de mondiale gezondheid, voedselveiligheid en ontwikkeling. Daarom wordt elk jaar extra aandacht gevraagd voor het belang van vaccinaties tijdens Wereld Vaccinatie Awareness Week, die duurt van 18-24 november. Overheden, gezondheidsinstellingen, scholen en gemeenschappen over de hele wereld doen hieraan mee. De campagne belicht best practices onder het grote publiek, gezondheidswerkers en beleidsmakers om de verdere opkomst en verspreiding van antibioticaresistentie tegen te gaan.

Vaccins om AMR te bestrijden
Kathrin U. Jansen & Annaliesa S. Anderson deden onderzoek naar de rol die vaccins kunnen spelen in het terugdringen van resistente bacteriën. In het Human Vaccines & Immunotherapeutics Journal stellen zij dat er een aantal gevestigde instrumenten zijn om de wereldwijde last van AMR te verminderen. Daartoe behoren onder meer sanitaire voorzieningen en hygiëne, financieringsmechanismen om nieuwe klassen van antibiotica en antibioticabeheer te ontwikkelen, onderwijs om onjuist antibioticagebruik te voorkomen om bijvoorbeeld virale infecties te behandelen, alsook eliminatie van routinegebruik van antibiotica bij de veehouderij. 

Vaccins trainen immuunsysteem
De interventies hebben allemaal hun nut laten zien wanneer ze worden geïmplementeerd. Het is echter minder bekend dat profylactische vaccins ook zeer effectieve en waardevolle hulpmiddelen zijn om AMR te bestrijden. Vaccins werken door het immuunsysteem te trainen om een pathogeen te herkennen en erop te reageren door een snelle en effectieve immuunafweer op te zetten, zulks ter voorkoming van een infectie/ziekte of het verminderen van de ernst van de ziekte. 

Extra voordeel
Veel vaccins hebben als bijkomend voordeel dat ze niet-gevaccineerde individuen of personen, die niet in een bepaalde populatie kunnen worden gevaccineerd, beschermen door een proces dat kudde-immuniteit wordt genoemd, waardoor de ziekte in de totale populatie sterk wordt verminderd. Ziektepreventie door vaccinatie verlaagt het antibioticagebruik en vermindert AMR, stellen de onderzoekers. Zowel Haemophilus influenzae type B (Hib) als pneumokokkenconjugaatvaccins zijn leerzame voorbeelden en succesverhalen die hun effectiviteit hebben aangetoond bij het verminderen van het antibioticagebruik en het verminderen van AMR. 

Infecties en antibiotica
Bacteriën bestaan als een normaal onderdeel van het dagelijks leven; in onze lucht en water, op onze huid en in ons lichaam. Hoewel sommige bacteriën nuttig kunnen zijn, kunnen andere schadelijk zijn en tot infecties leiden. Hoewel er twee hoofdtypen infecties zijn, virale en bacteriële, mogen antibiotica alleen worden gebruikt om bacteriële infecties te behandelen. Ze werken niet tegen virussen, zoals verkoudheid en griep. Antibiotica zijn belangrijke en krachtige medicijnen. Ze mogen alleen worden ingenomen als ze door een erkende arts zijn voorgeschreven. Belangrijk is om de verstrekte dosering en instructies nauwkeurig te volgen.

Handen wassen
Effectieve infectie, preventie en controle, inclusief handhygiëne, is de hoeksteen van hoogwaardige gezondheidszorg en een van de meest effectieve manieren om de verspreiding van antibioticaresistente organismen te verminderen, zegt de WHO. Dit geldt met name in de gezondheidszorg, waar kwetsbare en zieke patiënten gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van geneesmiddelenresistente infecties. Elke infectie die door handen wassen wordt voorkomen, betekent een medicijn dat niet hoeft te worden gebruikt en vermindert de dreiging van weerstand van de bacterie. 
Advertenties