Uruguay kiest president in tweede ronde
24 Nov 2019, 17:38
foto

Een vrouw toont haar documenten voordat ze haar stem uitbrengt in El Cerro, Montevideo, Uruguay. (Foto: Reuters)


Uruguayanen zijn vandaag naar de stembus om een ​​nieuwe president te kiezen in een tweede ronde die het land waarschijnlijk weer naar rechts zullen schuiven na ongeveer 15 jaar liberaal bestuur. Luis Lacalle Pou, een conservatieve advocaat wiens vader een voormalige president is, is favoriet om de al lang bestaande coalitie die de agrarische economie door een periode van stabiliteit en relatieve - hoewel recent verkoelende - groei heeft geleid, omver te werpen.

Ongeveer 2,7 miljoen Uruguayaanse kiezers zullen kiezen tussen Lacalle Pou van de centrumrechtse Nationale Partij en Daniel Martínez van de regerende partij van het Brede Front. De stemlokalen sluiten om 19.30 uur lokale tijd. De eerste resultaten komen ongeveer een uur later.

Toen de verkiezingscampagnes vorige week sloten, had Lacalle Pou (46) met een zelfverzekerde toon gezegd dat het Zuid-Amerikaanse land verandering eiste. Pre-verkiezingspeilingen laten zien dat hij Martinez kan verslaan met een marge van 6-8 punten. "Het zijn de mensen ... die zeggen:" Ik wil de slaperigheid van de overheid wakker schudden en veranderen", zei Lacalle Pou, die de koploper werd nadat hij deals had gesloten met een reeks bondgenoten na de eerste stemronde in oktober.

Martinez (62), een voormalige burgemeester van Montevideo, heeft gezegd dat de vijfpartijencoalitie tegen hem gewoon een poging is om de liberale regering die voortdurende groei heeft begeleid, los te weken. De groei heeft in de afgelopen periode echter een vertraging doorgemaakt. Hij heeft ook gewaarschuwd voor 'fundamentalistisch' beleid dat Uruguay scherp naar rechts brengt, 'zoals in Argentinië of Brazilië'.

Te midden van bredere regionale onrust in Bolivia en Chili blijft Uruguay stabiel, maar een vertragende economie zag een groei van slechts 0,1% in het tweede kwartaal van het jaar. De werkloosheid is ook gestegen tot 9,2% tegenover een jaar eerder, terwijl de inflatie dit jaar tot nu toe 8,36% was.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April