Colombia: Algemene staking, regering waarschuwt tegen geweld
21 Nov 2019, 15:47
foto
Demonstranten nemen deel aan een algemeen protest in Bogota, Colombia. (Foto: Reuters)


Colombiaanse vakbonden en studentengroepen plannen een staking. Met marsen in de straten willen ze eisen dat de regering minimumlonen voor jongeren en het universele recht op pensioen handhaaft. In een tijd van wijdverbreide onrust in andere Latijns-Amerikaanse landen viel de politie deze week activisten en een cultuurmagazine aan nog vóór het protest, terwijl de president van Colombia, Ivan Duque, waarschuwde dat zijn regering geen geweld zal tolereren.

De president heeft ook herhaaldelijk ontkend dat hij van plan is pensioen- en belastinghervormingswetten voor te stellen met daarin de door demonstranten beweerde veranderingen. Hij zei dat hij onmiddellijk het idee van het verlagen van de salarissen van jongeren had verworpen toen een denktank het voorstelde. "Er is geen hervorming voorgesteld," vertelde Duque aan kijkers tijdens een zeldzame Facebook live-uitzending deze week. Hij voegde eraan toe dat hij de pensioenleeftijd niet wil verhogen. “Er is gezegd dat we jonge mensen minder willen betalen dan het minimumloon. Dat is ook een leugen."

Van andere groepen demonstranten wordt verwacht dat ze deelnemen om te protesteren tegen wat zij zeggen dat er een gebrek is aan overheidsmaatregelen om de moord op honderden mensenrechtenactivisten, corruptie op universiteiten en andere kwesties te voorkomen. Ondersteuners van de mars, waaronder grote vakbonden, beweren dat de regering van Duque ook het openbare pensioenfonds Colpensiones privé wil maken en salarissen per regio wil differentiëren.

Op sociale media ontlokten politie-invallen dinsdag laat wijdverspreide kritiek toen het personeel van het tijdschrift Cartel Urbano video's plaatste waarin agenten door kunst schoten, terwijl het personeel de reden voor de inval in twijfel trok.

In Bogota zullen betogers zich verzamelen op zeven ontmoetingspunten voordat ze samenkomen op het centrale Bolivar Plaza, de thuisbasis van het congres en een blok verwijderd van het presidentiële paleis.

Elders in de regio worstelt de conservatieve regering van Chili met anti-bezuinigingsmarsen, de grootste crisis die het land heeft getroffen sinds de terugkeer naar de democratie in 1990.

Protesten in Bolivia over aantijgingen van stemvervalsing hebben ertoe geleid dat de oude linkse president Evo Morales eerder deze maand zijn ontslag heeft genomen. Zijn aftreden heeft de spanningen in Nicaragua, die door de crisis is getroffen, ontstoken.

Duque heeft deze week lokale autoriteiten gemachtigd om uitzonderlijke maatregelen te nemen om protesten te beperken indien nodig, inclusief avondklokken en beperkingen op het dragen van wapens en de verkoop van alcohol.

Demonstranten zijn ook tegen een aangekondigd plan van de regering om zich bij overheidsbedrijven aan te sluiten onder één paraplu, waarin wordt beweerd dat dit banen zal kosten en directe controle over publieke middelen zal elimineren. Het migratiebureau van het land heeft land- en riviergrensovergangen gesloten tot vroeg vrijdagochtend vanwege de staking. Het agentschap zei dat het 24 vreemdelingen heeft verdreven die "de openbare orde en de nationale veiligheid aantasten."
Advertenties