Bolivia: Wetgevers bijeen om verder pad te bespreken
20 Nov 2019, 16:46
foto
Mensen wuiven met Bolivaanse en Wiphala vlaggen terwijl cocaboeren en aanhangers van de verdreven president Evo Morales een blokkade opwerpen bij de ingang naar Sacaba nabij Cochabamba, Bolivia. (Foto: Reuters)


Boliviaanse wetgevers komen vandaag bijeen om te proberen een pad af te spreken naar nieuwe verkiezingen en het straatgeweld te beëindigen. Bij de onrust sinds een betwiste stemming op 20 oktober zijn er 30 mensen gedood. De twee congreskamers van Bolivia zullen de annulering van de verkiezingen van 20 oktober bespreken en de benoeming van een nieuw kiescomité. Daarmee zal de weg worden vrijgemaakt voor een nieuwe stemronde nadat de linkse leider Evo Morales eerder deze maand zijn functie neerlegde.

Bolivia wordt momenteel geleid door een toezichthoudende regering, die worstelt om de grimmige verdeeldheid te herstellen tussen aanhangers en tegenstanders van Morales. De langstzittende Latijns-Amerikaanse leider zat bijna 14 jaar in de functie van president en had alles uit de kast gehaald om zich te verzekeren van een vierde termijn. Hij trad af op 10 november onder druk van demonstranten, civiele groeperingen, veiligheidstroepen en bondgenoten af. Wat ook de doorslag gaf was een internationale audit die ernstige onregelmatigheden in de telling van de stemmen had aangetroffen en twijfels plaatste bij de aangekondigde regelrechte overwinning van Morales.

Sindsdien heeft een interim-regering onder de conservatieve voormalige senator Jeanine Anez geworsteld om het dodelijk geweld te onderdrukken. Ze heeft abrupte beleidsverschuivingen doorgevoerd in de overheidshuishouding. In een verklaring zei Anez dat ze woensdag een wetsvoorstel zou indienen om nieuwe verkiezingen te houden "omdat het hele land dat eist" en dat het via legale, constitutionele kanalen zou zijn tenzij de wetgevers het zouden blokkeren.

“We hebben een basisdocument ontwikkeld. Het kan waarschijnlijk worden gecorrigeerd, overeengekomen, verrijkt door alle sectoren die betrokken zijn met het doel het land te pacificeren en onze heersers te kiezen," zei ze. “Maar er zullen verkiezingen in het land zijn; wij garanderen het."

Conflicten in de regio Cochabamba en de hooggelegen stad El Alto hebben Bolivia de afgelopen week sinds het vertrek van Morales in de war gebracht met botsingen bij een blokkade van een gascentrale op dinsdag waarbij zes mensen zijn omgekomen. Dat bracht volgens de officiële mensenrechtenombudsman van Bolivia het totale aantal doden in de onrust na de verkiezingen op 30; de meeste daarvan in de afgelopen 10 dagen.

Op een persconferentie op woensdag beweerde minister Arturo Murillo dat Morales onrust bleef aanwakkeren. Hij liet verslaggevers een video zien van een telefoongesprek met onder meer audio van Morales die plannen voor blokkades regisseerde. "Dat is Evo Morales die aan staatsterrorisme doet," zei Murillo, zonder de bron van de video van drie minuten te geven. "In de komende uren zullen we hierover een internationale rechtszaak aanspannen."

Morales beschuldigde op zijn beurt op een persconferentie in Mexico de interim-regering van het gebruik van buitensporig geweld tegen vreedzame demonstranten. Hij liet een video zien van dode Bolivianen met bebloede gezichten, waarin stond dat ze door soldaten waren neergeschoten. Morales heeft gesproken over zijn terugkeer op 22 januari om zijn termijn uit te zitten, maar zei dat hem was verteld dat de Verenigde Staten niet wilden dat hij terug zou gaan naar Bolivia.
Advertenties