Joly: Euro-probleem niet aangekaart
20 Nov 2019, 12:32
foto
“Wij waren open-minded en hebben onze bereidwilligheid getoond”, zegt de Franse Antoine Joly van Frankrijk. (Foto: Ranu Abhelakh)


Suriname heeft Frankrijk niet gevraagd om samen te kijken naar het euro-probleem. Ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk bevestigt tegenover Starnieuws dat de missie van Service Économique, het regionale kantoor van het Franse ministerie van Financiën afgelopen juni naar Paramaribo is gekomen voor aftastende gesprekken. “De optie om de euro-exporten van Suriname via Frankrijk te laten lopen, is niet aangekaart door de Surinaamse autoriteiten.” 

De Franse missie heeft verschillende besprekingen gevoerd, zoals met governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het ministerie van Financiën. Er is gesproken over de macro-economische situatie van Suriname. “Er is ons verteld dat de Amerikaanse Federal Bank en de Surinaamse autoriteiten de mogelijkheid om US dollars te importeren bezig zijn te bestuderen.”

De delegatie was op uitnodiging van de ambassadeur afgereisd naar Paramaribo. Frankrijk erkent de grote euro geldstroom vanuit Frans-Guyana naar Suriname. Het wilde samen met ons land de mogelijkheden bekijken hoe het euro-probleem aan te pakken. “Wij waren open-minded en hebben onze bereidwilligheid getoond”, zegt de ambassadeur.

Euro-export Suriname-Parijs
Joly gaf eerder aan dat bij de eventuele euro-exporten vanuit Suriname naar Parijs, de Fransen de internationale eisen zouden hanteren die gelden bij geldtransporten. Partijen zouden eerst de problemen die zich vorig jaar hebben voorgedaan met de export van 19,5 miljoen euro, van tevoren proberen aan te pakken.

Frankrijk gaat ook de strijd aan tegen witwassen van illegaal verkregen gelden, benadrukte de ambassadeur in een eerder interview. Hij zei toen: “De informatie die wij zullen opvragen zal niet veel verschillen van wat Nederland vraagt.” De euro-kwestie was ook aangehaald tijdens de Artikel 8 politieke dialoog tussen Suriname en de Europese Unie, eerder in het jaar.

Onderzoek herkomst euro’s
Over het onderzoek naar de herkomst van de euro’s, zegt Joly dat dit complex is. Het is niet duidelijk hoeveel Fransen precies naar Suriname afreizen en hoeveel cash zij per dag uitgeven. Naast deze veelal cash uitgaven, krijgt Suriname ook op andere manier euro’s binnen vanuit het oostelijke buurland. 

Zo krijgt een Surinaamse bank maandelijks gemiddeld 1 miljoen euro aan overmakingen binnen vanuit Frans-Guyana. Het gaat om bijvoorbeeld om kinderbijslag, sociale uitkeringen van gezinsleden, steun aan familie of girale betalingen op het gebied van toerisme. 

Sinds de aanhouding van de Surinaamse geldzending in april 2018, vinden er geen euro-exporten naar Nederland plaats. Van Trikt heeft vanaf zijn aanstelling als governor aangegeven dat de euroberg groeiende is in Suriname. De bank weet zich geen raad hiermee.

Breng dollars naar Suriname
De Vereniging van Economisten in Suriname kwam toen met het voorstel ‘Breng dollars naar Suriname’, als kortetermijnoplossing. Reizigers uit Nederland en Frans-Guyana moesten gestimuleerd worden om dollars in plaats van euro’s te spenderen in Suriname. 

Het voorstel belandde ergens. Joly bevestigt dat diverse Surinaamse autoriteiten hebben gevraagd dat de ambassade de Franse toeristen dit geldadvies meegeeft.
Intussen heeft de CBvS afgelopen week haar tweede zending cash aan US-dollars ontvangen vanuit de Federal Reserve Bank New York; deze heeft zij verzilverd van haar eigen girale tegoeden bij de FED.
Advertenties