VHP spoort Oppenheimer aan lening aan Suriname te heroverwegen
18 Nov 2019, 16:46
foto


In een brief aan de CEO en president van Oppenheimer Fonds heeft de Vooruitstrevende Hervormingspartij  (VHP) gemeend de financieringsorganisatie te informeren over de laatste ontwikkelingen en de potentiële situatie van wanbetaling. Het schrijven van de VHP volgt na berichten over een nieuwe overbruggingslening die de regering wil aangaan voor US$ 150 miljoen, waarbij de dividendbetalingen van Staatsolie, de royalty's van Iamgold en de staatsinkomsten uit de verkoop van energie als onderpand worden gegeven. De partij spoort Oppenheimer aan deze alarmerende situatie en sombere toekomstige aflossingsopties te overwegen, bij het aangaan van nieuwe leningen met Suriname.

De VHP wijst erop dat een nieuwe lening een onomkeerbare negatieve cashflowsituatie voor Suriname zal creëren, ongebreidelde corruptie verder voedt en zal leiden tot showprojecten zo dicht tegen de verkiezingen aan. "De VHP dringt er daarom bij uw instelling op aan dit verzoek van de huidige regering fundamenteel te verwerpen." Zij schetst een somber beeld van de financiële situatie. "Zonder de productiecapaciteit die de afgelopen jaren is gecreëerd, zelfs met de vele opgenomen leningen, is de reële mogelijkheid van een schuldencrisis over een paar jaar geen onrealistische veronderstelling." De politieke partij wijst erop dat de Staat afhankelijk is van slechts twee of drie bedrijven voor zijn inkomsten in vreemde valuta.

In haar schrijven informeert de VHP de financiële instelling ook over de overschrijding van het leningenplafond, de verruiming van het leningenplafond ondanks grote maatschappelijke en politieke protesten en de strafklacht die de partij heeft ingediend tegen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. En terwijl het onderzoek aan de gang was, besloot de regering de wetgeving over Staatsschuld te wijzigen en de bepalingen van escalaties van het schuldplafond en strafbaarheid van de verantwoordelijke minister op te heffen. "Deze gevaarlijke en onverantwoordelijke daad" heeft de mogelijkheid gecreëerd om door ongebreidelde leningen opnieuw ver voorbij het schuldplafond te gaan. Als concrete resultaten noemt de VHP een promesse van SRD 620 miljoen (via monetaire financiering) en leningsovereenkomsten met lokale banken voor 90 miljoen euro. 

"Deze niet-duurzame staatsschuldenleningen zullen het toch al kwetsbare financiële systeem alleen maar verergeren," stelt de VHP. Voor de ogenhoudend de enorme lening "van uw instelling (ongeveer US$ 500 miljoen) waarvan niemand in Suriname weet in welk stadium het vereiste due diligence (onderzoek naar boekhouding) is. De VHP benadrukt dat zij de aandacht wil vestigen op een verontrustende en mogelijk verwoestende impact van recente ontwikkelingen van de Staatsschuld in het land.
Advertenties