Hong Kong: Politie sluit studenten in op campus
18 Nov 2019, 12:40
foto
Een demonstrant wordt aangepakt door de oproerpolitie op de campus van de Hong Kong Polytechnic University. (Foto's: Reuters)


De politie van Hongkong heeft maandag een universiteit belegerd, rubberen kogels en traangas afgevuurd om anti-regeringsdemonstranten gewapend met benzinebommen en andere wapens tegen te houden en te verhinderen te vluchten te midden van de vrees voor een bloedig optreden. Tientallen studenten, zich verslikkend van het traangas, probeerden de Polytechnische Universiteit te verlaten. Ze poogden door de politie-lijnen te doorbreken na een nacht van chaos in de door China geregeerde stad waarin wegen werden geblokkeerd, een brug in brand werd gestoken en een politieagent werd neergeschoten met een boog en pijl.

Veel demonstranten, gekleed in gewone kleding en zonder gasmaskers, renden, ontweken traangasbussen en sponsgranaten, om vervolgens weer naar binnen te worden gedwongen. Sommigen werden gearresteerd, op de grond 'geplakt', terwijl anderen door barricades en hekken struikelden, terwijl de politie wapens op hen richtte en stoten uitdeelde.

"De politie bestormt misschien niet de campus, maar het lijkt erop dat ze proberen mensen te vangen terwijl ze proberen weg te rennen," zei de democratische wetgever Hui Chi-fung tegen Reuters. "Het is nu niet optimistisch. Ze kunnen allemaal op de campus worden gearresteerd. Wetgevers en schoolmanagement proberen contact te houden met de politie, maar faalden.”

De politie zei dat officieren een week lang "in de periferie" van de campus waren ingezet en een beroep deden op "relschoppers" om te vertrekken. "Al onze waarschuwingen werden genegeerd," zeiden ze in een verklaring. "Onze boodschap was luid en duidelijk, het geweld is geëscaleerd tot rellen." Ze zeiden dat "giftige en gevaarlijke chemicaliën" waren gestolen uit het universitaire laboratorium. "We moeten waarschuwen dat de universiteitscampus een kruitvat is geworden waar het gevaar veel groter is dan we kunnen inschatten," zei de politie.

De politie arresteerde 154 personen tussen 13 en 54 in het weekend. Dan, een 19-jarige op de campus, barstte in tranen uit omdat hij zei dat de demonstranten te lang gevangen zaten. "Alle inwoners van Hong Kong moeten weten dat we hulp nodig hebben," zei hij. "Ik weet niet hoe lang we nog zo kunnen doorgaan. We hebben misschien internationale hulp nodig."

38 gewonden
Een 24-jarige demonstrant, die "Wees geduldig" als zijn naam opgaf, zei dat hij bijna stikte in de stampede. "We konden helemaal niet bewegen. De politie stopte niet ... ze gebruikten nog steeds rubberen kogels en sponsgranaten (niet-dodelijke oproerbestrijdingswapen) om ons aan te vallen. We hebben het over een afstand van één meter."

Er waren ook ernstige botsingen in het nabijgelegen commerciële gebied van Nathan Road, waar activisten het verkeer stopten en winkelcentra en winkels dwongen te sluiten. De politie zei dat een auto zondagavond probeerde een officier in het nabijgelegen district Yau Ma Tei te raken. De bestuurder reed achteruit en probeerde de agent opnieuw aan te rijden. De politie loste een schot en de chauffeur vluchtte.

Achtendertig mensen raakten zondagnacht gewond, zei de Hospitaal Autoriteit. Getuigen van Reuters zagen enkele demonstranten die brandwonden hadden door chemicaliën die in het water zaten die de politie afvuurde op de menigte. De politie zei dat ze drie rondes met scherpe munitie hadden afgevuurd toen "relschoppers" twee officieren aanvielen die probeerden een vrouw te arresteren. Niemand raakte gewond en de vrouw ontsnapte te midden van een dramatische escalatie van de onrust die de Aziatische financiële hub bijna zes maanden in chaos heeft gestort.

Demonstranten zijn boos op wat zij zien als Chinese bemoeizucht in de beloofde vrijheden van Hong Kong toen de toenmalige Britse kolonie in 1997 terugkeerde naar de Chinese overheersing. Ze zeggen dat ze reageren op overmatig gebruik van geweld door de politie.

China zegt dat het zich houdt aan de formule “één land, twee systemen” die Hong Kong autonomie verleent, terwijl de politie van de stad beschuldigingen van brutaliteit ontkent en zegt dat ze uiterst terughoudend zijn. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag dat niemand zijn wil om zijn soevereiniteit te beschermen moet onderschatten.

"Als je de feiten met een onpartijdige blik bekijkt, kun je zien dat wat er in Hong Kong gebeurt niet langer een eenvoudige demonstratie is, maar een handvol gewelddadige criminelen die geweld tegen burgers plegen," vertelde woordvoerder Geng Shuang tijdens een briefing.

Chinese soldaten op een basis in de buurt van de universiteit werden op zondag gezien en volgden de ontwikkelingen op de universiteit met een verrekijker, sommigen gekleed in oproeruitrusting. Chinese troepen in korte broek en T-shirts, sommigen met rode plastic emmers of bezems, kwamen zaterdag uit hun barak tevoorschijn in een zeldzame openbare verschijning om puin op te ruimen. Chinese troepen verschenen sinds 1997 slechts één keer in de straten van Hong Kong om vorig jaar te helpen bij het opruimen na een tyfoon.

De onrust vormt de grootste volksuitdaging voor de Chinese president Xi Jinping sinds hij aan de macht kwam in 2012. Beijing ontkent zich te bemoeien met de zaken van Hong Kong en heeft westerse landen de schuld gegeven voor onrust. De regering van Hongkong beriep zich in oktober op een noodwet in het koloniale tijdperk waarin gezichtsmaskers werden verbannen die gewoonlijk door demonstranten worden gebruikt. Het Hooggerechtshof oordeelde maandag dat het verbod ongrondwettelijk was en de politie zei dat ze alle dergelijke vervolgingen zouden opschorten.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April