Bolivia:Te midden van protesten, ​​in de rij voor kip en brandstof
18 Nov 2019, 08:32
foto
Aanhangers van de voormalige Boliviaanse president Evo Morales verzamelen zich in de Plaza Mayor, als onderdeel van de protesten in La Paz, Bolivia. (Foto: Reuters)


Bolivianen stonden zondag in lange rijen in de straten van La Paz om kip, eieren en kookgas te bemachtigen, terwijl aanhangers van de afgezette president Evo Morales de snelwegen van het land verlamden en bevolkingscentra van laaglandboerderijen isoleerden. Een kabinetslid vertelde verslaggevers dat de regering van interim-president Jeanine Anez een 'luchtbrug' had opgezet om La Paz te bevoorraden, met behulp van vliegtuigen om barricades te omzeilen op snelwegen rond de hoofdstad. Hij zei dat ambtenaren hoopten hetzelfde te doen met andere steden die afgesloten waren van voorraden.

Bolivia bleef een week in het ongewisse, nadat Morales, een charismatische linkse en voormalige cocaboer, ontslag nam na aantijgingen van geknoei met stemmen. Wetgevers moeten nog een datum afspreken voor nieuwe verkiezingen. Morales vluchtte dinsdag naar Mexico. Maar zijn aanhangers uit grotendeels coca-landbouwgebieden van de Andes-natie zijn sindsdien de straat op gegaan, soms gewapend met zelfgemaakte bazooka's, pistolen en granaten, ze barricadeerden wegen en waren verwikkeld in schermutselingen met veiligheidstroepen.

Sommige aanhangers van Morales hebben geëist dat interim-president Anez, een voormalige conservatieve wetgever, ontslag neemt. Gemeenschapsleiders in lijn met Morales in El Alto, riepen zondag op tot een algemene staking maandag, waardoor het spook van verdere tekorten aan aanbod in de nabijgelegen hoofdstad zullen aanhouden.

Anez heeft ingestemd met nieuwe verkiezingen, maar voert ook snel veranderingen door in het beleid in binnen- en buitenland. Op vrijdag vroeg Bolivia Venezolaanse functionarissen om het land te verlaten. De regering van Anez beschuldigde ook Cuba - eens een goede bondgenoot -, van onrust na het ontslag van Morales. Functionarissen van Anez hebben zondag de staatskrant 'Bolivia' omgedoopt. Morales had het 'Change' genoemd.

Terwijl wegversperringen hun tol eisen, waren veel in de armere wijken van La Paz ertoe overgegaan om op houtvuur te koken, omdat lange rijen voor kookgas, en schaars voedsel het leven ingewikkeld maakten. "Ik hoop dat de dingen kalmeren," zei Josue Pillco, een bouwvakker uit een arbeiderswijk in La Paz. "We krijgen geen eten of benzine."

Gewelddadige protesten vrijdag rond Cochabamba, een coca-groeiende regio en bolwerk van aanhangers van Morales, hebben minstens negen levens gekost. De lokale ombudsman in de regio Cochabamba zei dat de politie scherpe munitie tegen demonstranten had gebruikt, wat aanleiding was voor beschuldigingen van mensenrechtenschendingen door veiligheidstroepen onder Anez.

Anez heeft Morales de schuld gegeven voor het stoken van geweld uit het buitenland en heeft gezegd dat haar regering verkiezingen wil houden en de oppositie wil ontmoeten om protesten te stoppen. Jean Arnault, de afgezant van de Verenigde Naties, zei dat een team deze week vergaderingen zou houden met politici en sociale groepen, om het geweld te beëindigen en aan te dringen op 'vrije en transparante verkiezingen'.
Advertenties