Abdoel: Betalingsachterstand Alcoa was geen geheim
18 Nov 2019, 06:34
foto
Amzad Abdoel, fractieleider van de NDP.


"De Nationale Assemblee heeft goedkeuring gegeven aan de Alcoa deal. Bij behandeling hiervan is nimmer door de regering op enige manier verzwegen hoeveel er betaald moest worden aan Alcoa. Er is maximale transparantie betracht. Die US$ 100 miljoen aan betalingsachterstand zal sowieso betaald moeten worden. Daaraan ontkomt Suriname niet. Dat de minister van Financiën nu inhoud geeft aan deze goedkeuring door een lening aan te gaan bij Opperheimer, is een logisch uitvloeisel daarvan. Om de deal goed af te sluiten moet Alcoa worden betaald voor de geleverde stroom. Volgens de goedgekeurde overeenkomst dient deze zaak vóór 31 december 2019 afgehandeld te zijn." Dit zegt NDP-fractieleider Amzad Abdoel om een reactie gevraagd aan Starnieuws. 

Abdoel voert aan dat het ontwikkelingstraject van het land wordt uiteengezet met een bepaald doel. Dat traject is nooit makkelijk. Vooral niet voor landen die bepaalde ontwikkelingsdoelen versneld willen realiseren en daarvoor dan beleidsprioriteiten stellen. Onze geschiedenis bewijst dat investeringen in infrastructuur, waarvoor er offers zijn gebracht, altijd zoete vruchten hebben opgeleverd. Dat er een korte termijn lening wordt gesloten met gegarandeerde inkomsten als onderpand, geeft aan dat we de lening wel gaan kunnen terugbetalen. "De vraag is of men wel vertrouwen heeft in eigen kunnen," stelt de politicus. 
 
Het gaat volgens Abdoel niet om een nieuwe beleidsmaatregel, maar om een beleidsprioriteit die al langer dan vier jaren besproken wordt en waarvoor De Nationale Assemblee dit jaar uitsluitsel heeft gegeven. "Men verkijkt zich als men naar de korte termijn financiële verplichtingen kijkt en de lange termijn financiële voordelen verzwijgt. Het is voor het land voordeliger om deze betalingsachterstand af te werken. Met een Surinaamse dam zullen er ook vele andere ontwikkelingsmogelijkheden worden gecreëerd. Wij zijn verzekerd van de ontwikkelingspotentie van dit land en dat deze beleidsprioriteit ook na die 18 maanden zoete vruchten zal afwerpen," stelt de NDP-fractieleider. 

Indien politieke partijen nu aangeven deze korte periode niet te kunnen overbruggen, missen ze aan daadkracht, welke aangeeft dat geen enkel project door hun ooit gerealiseerd of goed gerealiseerd kan en zal worden, meent Abdoel. "De regering heeft mandaat van het volk om tot 25 mei 2020 te regeren. Laat de regering dit mandaat uitvoeren. Zij doet dit met goedkeuring van het hoogste orgaan van Staat, waar zij al verantwoording heeft afgelegd omtrent deze zaak."
Advertenties