Eerste Frans filmfestival in Suriname
18 Nov 2019, 04:41
foto
De kick-off van het eerste Franse filmfestival vindt vrijdag plaats.


Suriname krijgt nu ook een Frans filmfestival. De kick-off van de eerste editie is vrijdag met de Franse comedy-drama Intouchables. Frankrijk probeert met dit festival de Franse filmkunst dichter bij het grotere publiek te brengen en zo de culturele banden aan te halen met de Surinamers. 

Filmliefhebbers kunnen vanaf vrijdag 22 november – twee weekenden, vijf Franse films zien in TBL Cinemas; alle voorzien van Engelse ondertiteling. De genres zijn triller en comedy, “Fransen houden van comedy”, zegt de Franse ambassadeur Antoine Joly. Tussen de films zitten werken van bekende en minder bekende Franse regisseurs en/of acteurs. De films zijn Intouchables, Bienvenue à Marly-Gomont, Les Adventures de Rabbi Jacob, Il A Déjà tes Yeux en Ne le dis à Personne.

Suriname en Frankrijk delen niet alleen een grens, maar ook een bevolking aan beide zijde van de Marowijnerivier. Die heeft cultureel veel met elkaar gemeen en die culturele band is de kracht van de relatie tussen de twee landen. Daarom zijn voor dit eerste festival films geselecteerd waarin de diversiteit van culturen tot uiting komt. Die diversiteit is terug te zien in de Surinaamse en Franse samenleving, licht de ambassadeur de filmselectie toe.

De Franse gemeenschap in Suriname telt ongeveer 150 personen. Een kleine gemeenschap om zelf van culturele invloed te zijn. Voor de ambassade een reden te meer om via verschillende evenementen de Franse culturele diversiteit te delen met Suriname. De Franse cultuur is meer dan alleen de taal, literatuur, kunst, muziek, cultuur en gastronomie, zegt Joly. Jaarlijks viert de ambassade het Franse culturele en culinaire feest: Francofonie en Goût de/Good France. En organiseert zij het Franse muziekfestival Fête de la Musique, participeert in het Moengo Festival en Fransen lopen mee in de AVD, somt Joly de culturele interactie op. 

In de organisatie van het filmfestival krijgt de ambassade steun van Alliance Française in Paramaribo. Deze Franse Taal en cultuur organisatie hield in het verleden filmavonden in de Franse corner in het CCS. Maar in hun nieuw onderkomen, naast het ambassadegebouw is dit niet meer mogelijk. “In het delen van de Franse filmcultuur is het belangrijk dat je goed beeld en geluid hebt”, motiveert de diplomaat de keuze voor TBL. Zelf houdt hij elke maand ook filmavonden op zijn residentie. Die gaan normaal door, zegt Joly en filmliefhebbers zijn ook thuis welkom.

Personen kunnen hun gratis kaartjes twee dagen voor de filmvertoning ophalen bij de Franse Ambassade. Of een uur voor de vertoning bij het loket van TBL, volgens het principe van 'first come, first serve’. Per perspoon worden er twee kaartjes afgegeven.
Advertenties