DNA buigt zich ook over diabetes
15 Nov 2019, 06:38
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, tweede van rechts, tijdens een informatiesessie over diabetes. Rechts van haar Volksgezondheiddirecteur, Cleopatra Jessurun. De Nationale Assemblee heeft besloten zich te buigen over deze snel groeiende ziekte. (Foto: Raoul Lith)


In de wereld lijden 8,5 procent of 422 miljoen mensen aan Diabetes Mellitus, in de volksmond bekend als suikerziekte.  Ook  sterven 2,2 miljoen mensen door een te hoog bloedsuiker. Deze cijfers zijn donderdag gepresenteerd. De Nationale Assemblee heeft een informatiesessie gehouden in verband met Wereld Diabetes Dag op 14 november. Deze dag is een wereldwijde actie die sinds 1991 jaarlijks wordt herdacht en volledig staat in het teken van diabetes.

“We hebben ervoor gekozen om als Nationale Assemblee ons nu te buigen over deze specifieke ziekte die veel voorkomt in Suriname en zoals gezegd weet de helft van de mensen nog niet eens dat ze het hebben,” zegt Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Ze geeft aan dat diabetes net als andere niet overdraagbare aandoeningen op dit moment een ware epidemie in de wereld is en “ook in Suriname”. De bedoeling van de sessie is om de leden informatie te geven. Via DNA televisie bereikt dit ook het volk. Simons legt uit dat wanneer in een volgend stadium het beleid van de regering moet worden beoordeeld of een wet, dan zullen al deze leden die de informatie hebben gekregen beter voorbereid zijn hierop. Volgens haar zijn het handvatten en kunnen de leden dan zelf verder onderzoeken.

De leeftijdsgroepen die meer vatbaar zijn voor diabetes, ligt bij jongeren tussen 10 – 19 jaar en bij volwassen van middelbare leeftijd is dat tussen de 45 en 64 jaar. “Een primaire rode draad die voor deze leeftijdsgroepen loopt, heeft te maken met de groeiende obesitas, overgewicht epidemie,” zegt Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezondheid. Andere risico’s verbonden aan deze leeftijdsgroepen omvatten gebrek aan beweging en deels ook de familiegeschiedenis. Het valt op dat in de districten Nickerie, Commewijne en Wanica de meeste diabetes gevallen zijn geregistreerd. De International Diabetes Federation heeft een onderzoek  gedaan voor alle landen waarbij ze Suriname in 2018 een prevalentie cijfer van 7.8 procent hebben geconstateerd. “Dat komt bij ons ruw weg op ongeveer 46.000 personen”. Suriname staat er volgens Jessurun niet zo best voor in de regio wat het aantal sterfte gevallen betreft aan diabetes.

De volksgezondheidsdirecteur merkt op dat diabetes meer voorkomt bij vrouwen maar over het algemeen eerder de mannen sterven aan de gevolgen ervan. De belangrijkste oorzaken zijn een ongezonde leefstijl, alcoholgebruik, overgewicht, roken, weinig beweging. Jessurun waarschuwt dat de ziekte ook leidt tot complicaties. Blindheid, nierdialyse, beroerte, zenuwschade met verminderd gevoel en pijnen, been amputaties als gevolg van voetwonden door minder gevoel en slechte genezingsmogelijkheden. Jessurun geeft ook aan dat Aziaten genetisch een hoger risico hebben voor het ontwikkelen van diabetes.   

“Wanneer dingen een epidemie zijn, dan zijn ze geen genetische aandoening. Dan worden ze veroorzaakt door iets in of buiten de mens dat aan het veranderen is,” stelt Simons. Ze geeft aan dat er verbanden te zien zijn in de toename van de niet overdraagbare ziekten (NCD's) in de wereld en Suriname en hoe landen zich ontwikkelen en wat er zich in die landen voordoet. Volgens de DNA voorzitter geven de dingen veroorzaakt door externe factoren, de mogelijkheid aan beleidsmakers en dienstverleners in de gezondheidszorg om onderzoek te doen naar de oorzaak.

De aanpak van het diabetes vraagstuk bij kinderen zal naast voeding, ook op het gebied van beweging moeten worden aangepakt vooral op school, zegt Simons, "het is een stuk opvoeding."

Raoul Lith
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April