200 motorrijders op straat tijdens motorbike week
15 Nov 2019, 10:36
foto
Vicepresident Tom Gomperts en de Sergeant at Arms Pierre van Zichem, van de Gonini Motor Club. 200 motors zullen een week lang op de weg zijn. (Foto's: René Gompers)


Voor enkele momenten voelt men zich stoer op de machtige Harley Davidsons. “Luku tof noh, motroman ne lafu yere,” instrueren de mediacollega's elkaar bij de spontane fotoshoot. Ook met de bikers gaan ze op de foto, zo stoer mogelijk ogend. Het is gezellig na de persconferentie bij Gonini Motor Club. Daar is aangekondigd dat er voor de tweede keer een internationale motorbike week zal zijn tussen 19 en 26 november. Meer dan 200 motorrijders uit Suriname en het Caribisch Gebied zullen door de straten in en buiten Paramaribo ‘cruisen.’ 

De activiteit wordt Bikevemberfest 2019 genoemd. De eerste ‘international ride’ is in 2015 geweest. Dat was in verband met 40 jaar Srefidensi gehouden. De laatste jaren zijn de bikers een vertrouwd beeld geworden bij het Srefidensi defilé. Brullend en gierend sluiten de monsterfietsen de militaire optocht af. Ook dit jaar zullen de verschillende motorclubs van de partij zijn. Moengo is een van de destinaties van de Bikevemberfest. “Wij gaan niet racen,” benadrukken de vicepresident Tom Gomperts en de Sergeant at Arms Pierre van Zichem, van de Gonini Motor Club. Pierre is belast met de algemene veiligheid van de rijders op de weg. 

“Wij vragen de gemeenschap om rekening te houden met de 200 plus motoren die op de weg zullen zijn vanaf volgende week,” roept Gomperts op. “We willen dit elk jaar organiseren. Op den duur kan het een toeristische trekpleister worden zoals dat in het buitenland al gebeurt. Hoe meer riders er komen, hoe groter het positief effect op hotelwezen, de winkelcentra en vakantieoorden. Ook de douane kan meer verdienen wanneer de fietsen ingeklaard worden.” De routes hebben de vorige keer goede indruk gemaakt op de buitenlandse motorfietser. Vooral die naar de vakantie oorden, een herhaling is nodig. 

Ondertussen zijn de motorrijders het imago van “vervelende jongens” aan het opvijzelen geeft Gomperts aan. “In haast elk huis heb je iemand die ontspoort, zo ook bij motorrijders. Maar hier bij Gonini zijn er wel meer lieve jongens hoor,” lacht Gomperts. De club wordt vaker gevraagd om het ‘stoere element’ aan bepaalde activiteiten toe te voegen zoals bijeenkomsten van verenigingen, optochten (zoals Divali recent), het begeleiden van een huwelijksstoet, of feesten. “Wij doen ook ‘charity rides’ voor verschillende doelen en organisaties,” geeft Gomperts aan. “We zamelen dan zelf of voor verenigingen, geld in om aan bepaalde doelen bij te dragen.” 

“Sidon wan tap a bike e mek’ yu fier tof,” merkt een van de media technici op, terwijl hij poseert op een 1200 cc Harley Davidson. Dan gaat hij op een grotere fiets proberen. “Natuurlijk mag het publiek met de fietsen op de foto tijdens de bike week,” geeft Gomperts aan. “Dat is een van de dingen die het geheel tot een succes maken. Wij zijn voornemen om elk jaar een nationale bikers event te organiseren, de internationale om de twee jaren. Logistiek kost heel wat voeten in de aarde om te organiseren. De fietsen helemaal naar hier brengen is altijd een uitdaging.” 

Van Zichem deelt mee dat op 19 november de eerste horde motoren naar Commewijne rijdt. “Op  20 november hebben we een registratie hier bij de club. Iedereen mag zich komen inschrijven, het is niet alleen voor de mensen met grote fietsen. De kleinere fietsen mogen ook meedoen, djampies en dayangs ook.” Op 21 en 22 november wordt er door Paramaribo gereden. “Op 23 november zijn we in de binnenstad op een activiteit van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. Dan hebben we ook een ‘slow ride’ wedstrijd. Daarbij moet men zo langzaam mogelijk rijden, de voeten mogen niet op de grond komen. De laatste persoon over de finish is de winnaar.” Op 24 november gaat de horde naar Bosbivak. Op 25 november gaan de riders naar Moengo om mee te doen aan het defilé. 

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April