Italië roept noodtoestand uit in Venetië
15 Nov 2019, 04:41
foto
De schade door de hoogwaterstand in Venetië beloopt in de miljoenen. (Getty Images)


Italië heeft de noodtoestand uitgeroepen in Venetië, nadat de Italiaanse stad werd overspoeld door 1,87 m hoog water, waardoor de historische basiliek onder water is komen te staan ​​en de stroomvoorziening naar huizen werd onderbroken. Meer dan 80% van de stad, een Unesco-werelderfgoed, lag onder water toen het getij het hoogst was.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte beschreef de overstroming als "een klap voor het hart van ons land". Hij zei dat de regering nu snel zou handelen om fondsen en middelen te verstrekken. "Het doet pijn om de stad zo beschadigd te zien, zijn artistieke erfgoed in gevaar, de commerciële activiteiten in een kritieke situatie", schreef Conte, die de regio woensdag laat bezocht, in een Facebook-bericht.

Hij zei dat de regering de bouw van structurele verdedigingswerken voor de lagunestad zou "versnellen", specifiek verwijzend naar het zogenaamde Mose-project - een hydraulisch barrièresysteem om de lagune af te sluiten in geval van stijgende zeespiegel en winterstormen.

De premier zei dat hij van plan was om donderdag noodmaatregelen te verklaren en voegde eraan toe dat individuen tot € 5.000 en bedrijven tot € 20.000 konden claimen. Veel musea bleven donderdag gesloten, meldt AFP. Het water kwam toen Venetianen wakker werden met sirenes die aangaven dat het tij de komende dagen 'hoog zou blijven'. De burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro, gaf deze week de schuld aan klimaatverandering voor de hoogste waterstanden in meer dan 50 jaar, en zei dat de impact "enorm" was en "een permanent teken" zou achterlaten.

San Marcoplein - één van de laagste delen van de stad - was één van de zwaarst getroffen gebieden. Brugnaro zei dat de beroemde Basiliek van San Marco "ernstige schade" had geleden. De crypte bij het historische monument was dinsdag volledig ondergelopen en de vrees bestaat dat de zuilen van de basiliek structureel beschadigd zijn.

"De schade loopt op tot honderden miljoenen euro's", waarschuwde Brugnaro. Op woensdag werden pompen ingezet om water uit de kerk en de crypte uit de 12e eeuw af te voeren.

Eigenaren en verkopers van kleine bedrijven in de stad deden een beroep op toeristen, van wie velen de stad hadden verlaten nadat de waterstand was gestegen, om terug te keren. Een koopman vertelde de burgemeester dat zijn bedrijf afhankelijk was van toerisme, maar dat zijn kiosk door het getij was weggespoeld.

De stad Venetië bestaat uit meer dan 100 eilanden in een lagune voor de noordoostkust van Italië. Het lijdt jaarlijks onder overstromingen. Slechts één keer sinds de officiële registraties in 1923 begonnen, is het tij echter hoger geweest dan deze week - met 1.94m in 1966.

Op het eiland Pellestrina stierven twee mensen als gevolg van de overstromingen op een dunne strook land dat de lagune scheidt van de Adriatische Zee. Een bewoner werd geëlektrocuteerd toen hij probeerde een pomp in zijn huis te starten en een tweede persoon werd elders op het eiland dood aangetroffen.

De overstromingen in Venetië werden veroorzaakt door een combinatie van hoog springtij en een meteorologische stormvloed aangedreven door sterke winden die in noordoostelijke richting over de Adriatische Zee blazen. De wind was zo sterk dat een lege vaporetto - of openbare waterbus - terechtkwam in het Arsenale-complex in Venetië.

Conte zei dat het Mose-waterkeringsproject, waarvan een deel met succes werd getest in 2013, naar verwachting pas eind 2021 operationeel zou zijn. De werkzaamheden voor het project zijn in 2003 begonnen en hebben al miljarden euro's gekost. Het is geplaagd door corruptie en omkoping.

In 2014 trad de voormalige burgemeester van Venetië, Giorgio Orsoni, terug nadat hij werd beschuldigd van betrokkenheid bij de verduistering van ongeveer € 20 miljoen van openbare middelen die zijn gereserveerd voor waterkeringen.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March