Column: De smartphone, smarter dan gebruikers?
14 Nov 2019, 00:59
foto
Foto: gsminfo.nl


Haast iedereen heeft een smartphone. En dat niet alleen, we kunnen er bijna niet meer zonder. “Met de intrede van de smartphone is het leven gemakkelijker geworden”, zegt de één. De ander zegt: ik hoef bijna niets meer zelf te onthouden. Mijn telefoon doet alles voor me. Zelfs het typen is overbodig geworden, want je kan tegenwoordig ook inspreken en vergaderingen opnemen. Kom je langs schoolgemeenschappen, dan zie je allemaal gebogen hoofden, want iedereen is bezig met zijn of haar smartphone. Dit fenomeen sluipt zelfs de basisschool binnen, terwijl kinderen vroeger samen een spelletje deden in de pauze. Is dat iets om blij over te zijn of beseffen we dat de smartphone de ontwikkeling van onze kinderen belemmert?

Voor de eenvoudigste berekeningen grijpen ze naar de smartphone, gaan naar de optie rekenmachine en voila, in een oogwenk hebben we het antwoord. Maar hun hersenen waren er niet echt bij betrokken, dus hebben ze een kans gemist om deze te oefenen. Een ander punt is dat ze niet eens meer moeite doen om een afspraakje te onthouden, maar alles in de digitale agenda op hun smartphone opslaan. Tot overmaat van ramp stoppen ouders zelfs zuigelingen een smartphone toe om ze stil te houden en ontnemen hen zo de kans om te bewegen. "Moderne" ouders houden hun peuters zoet met een smartphone en kunnen dan voor langere tijd hun eigen bezigheden afhandelen. Kinderen turen uren achtereen op het scherm van zo een smartphone en lopen op die manier belangrijke bewegingsmomenten met vriendjes en vriendinnetjes, mis. Tieners geven aan niet zonder hun gadget te kunnen, zijn letterlijk de hele dag ermee bezig en ontberen zo noodzakelijke bewegingsvaardigheden. Het resultaat hiervan is, dat de motorische vaardigheid van kinderen is afgenomen. Ik heb niets tegen het gebruik van een smartphone, maar het lijkt erop dat de smartphone zo smart is, dat het ons beroofd van ons vermogen om in te zien dat verslaving eraan, nadelig is voor de ontwikkeling van ons kind.

Ouders moeten grenzen stellen aan hun kinderen voor wat het gebruik van hun smartphone betreft. Zie erop toe dat uw kind actiever wordt, door samen met hem of haar bewegingsactiviteiten te ontplooien. U hoeft daarvoor niet per se naar de sportschool. Uw kind kan leren rollen, vallen, springen, rennen enz. Net zoals kennis van het alfabet onontbeerlijk is om te kunnen lezen, zo is ook de kennis van het fysieke alfabet (basis bewegingsvaardigheden), onontbeerlijk voor een gezonde leefstijl. Fysieke alfabetisering is van nut voor het hele leven van een individu, als het nu aan topsport gaat doen of niet. Daarom moeten we er met zijn allen voor zorgen dat mensen blijven bewegen.

Daarnaast zijn er ook groepen mensen die nooit sporten. Het kan zijn dat ze lange uren maken om het hoofd boven water te houden of om een andere reden niet kunnen sporten. Om ook deze groep over de streep te trekken, zou er een breed gedragen sportbeleid moeten komen waarbij alle actoren samenwerken om iedereen meer te laten bewegen. Het zal zeker niet aan de factor tijd gelegen zijn, want zoals ik eerder opmerkte, is men uren bezig met de smartphone. Middels voorlichting moet gewezen worden op het belang van fysieke geletterdheid, zodat de mindset van het volk kan veranderen. Laat zien dat u de baas bent, niet uw telefoon!

Mireille Hoepel
Advertenties