Bolivia: Senator Anez treedt aan als interim-president
13 Nov 2019, 04:45
foto
Senator Jeanine Anez gebaart op het balkon van het Presidentieel paleis nadat ze zich tot interim-president van Bolivia had uitgeroepen. (Foto: Reuters)


De Boliviaanse senator Jeanine Anez heeft zich dinsdag in het Congres verklaard als interim-president van het land. Ze deed dat ondanks er geen quorum was om haar te benoemen in een wetgevende zitting die werd geboycot door wetgevers van de linkse partij van voormalig president Evo Morales.

Morales landde dinsdag in Mexico en beloofde zijn politiek "gevecht" voort te zetten nadat hij en zijn vicepresident twee dagen eerder, op zondag, aftraden te midden van protesten over de betwiste verkiezingen van 20 oktober.

Veiligheidstroepen proberen de onrust die vanuit de aanhangers van Morales is aangewakkerd te onderdrukken. Het land heeft een tussentijdse vervanging gezocht om een machtsvacuüm te voorkomen.

Morales bedankte Mexico voor het "redden van zijn leven" toen hij dinsdag arriveerde om asiel aan te nemen in het land. Hij herhaalde zijn beschuldiging dat zijn rivalen hem in een coup hadden verdreven nadat geweld uitbrak na een betwiste verkiezing vorige maand. “Zolang ik leef, blijven we in de politiek. Zolang ik leef, gaat het gevecht door," vertelde Morales aan verslaggevers nadat hij uit het vliegtuig stapte. Hij was gekleed in een blauw shirt met korte mouwen. Hij werd opgewacht door de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard. Morales werd vervolgens weggevoerd in een militaire helikopter toonden tv-beelden. Mexicaanse functionarissen hebben niet gezegd waar hij zal blijven, en maken zich zorgen over zijn veiligheid.

In La Paz, de hoofdstad van Bolivia, probeerden politici en burgerleiders ondertussen de orde te herstellen na weken van protesten die uiteindelijk Morales ten val brachten, de laatste van een golf van Latijns-Amerikaanse linkse leiders die aan het begin van de eeuw de politiek domineerden. Zijn ontslag kwam nadat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) had verklaard dat er tijdens de stemming op 20 oktober ernstige onregelmatigheden waren opgetreden, waardoor politieke bondgenoten moesten afhaken en het leger hem aanspoorde af te treden.

Straatconflicten, plunderingen en wegversperringen hebben Bolivia sinds de verkiezingen getekend. Er zijn meer onrust geweest sinds hij ontslag nam. Videobeelden van dinsdag toonden politie-gevechten tegen aanhangers van Morales in de stad Cochabamba.

We komen uit één van de donkerste episodes van onze democratische geschiedenis," zei Jeanine Anez, die zich tot interim-president heeft uitgeroepen. "Ik vraag dat we vanaf nu onze krachten bundelen en onze handen ineenslaan en helpen de democratie en de rechtsstaat weer op te bouwen."

Wetgevers in de hele politieke kloof werden opgeroepen om een ​​vergadering van de wetgevende vergadering van Bolivia bij te wonen om het ontslag van Morales formeel te aanvaarden en de volgende stappen te plannen. Toch bleven velen van de partij Movement for Socialism (MAS) van Morales weg.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April