Schoolvoedingspilot op scholen in ressort Kwarasan
12 Nov 2019, 18:33
foto
De Braziliaanse schoolvoedingsdeskundigen bij een recent bezoek aan Suriname. (Foto: NII)


In het ressort Kwarasan gaat er op een aantal scholen een schoolvoeding-pilot van start. Het gaat om de O.S. Sonny Point 1 en 2, O.S. Kwarasan 1 en 2, VOJ-Kwarasan en het kinderdagverblijf Weid Mijn Lammeren. Er worden keukens gebouwd op het schoolterrein zodat de maaltijden - ontbijt en lunch -  ter plekke bereid en meteen aangeboden kunnen worden. Waarnemend hoofd Bureau Vroegschoolse Educatie, tevens coördinator van de werkgroep School Feeding Project, Tricia Blanca, zegt dat dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met een soortgelijke Braziliaanse organisatie van het ministerie van Buitenlandse zaken van dat land.

Het schoolvoedingsproject is gestart in april 2018 door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinowC) en het Bureau van de First Lady. Er komt een werkgroep die de intersectorale samenwerking in stand houdt namens alle actoren die dit project ondersteunen. De Braziliaanse counterpart is al langer dan zes decennia bezig met soortgelijke projecten. Onlangs heeft een delegatie uit Brazilië een bezoek gebracht aan Suriname, waarbij behalve trainingen ook is gekeken naar wat voor soort voeding kan worden klaargemaakt. Surinaamse voedseldeskundigen zullen verder adviezen geven over het menu.

Blanca zegt dat de lokale en plaatselijke boeren bij het project worden betrokken; zij zullen de schoolkeukens voorzien van gezonde groentesoorten. Tijdens de pilot die ruim 2 jaren duurt zal ook worden gekeken naar mogelijkheden om te starten met schooltuinen. Naast gezond eten wordt getracht om een gezonde levensstijl bij de jongeren in te voeren, zegt het Nationaal Informatie Instituut.

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April