Anthony Wong schetst donker economisch beeld
07 Nov 2019, 00:01
foto
Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging vreest het ergste voor de economie. (Foto: René Gompers)


Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV) vreest het ergste voor de economie en de bevolking nu “de wet die bescherming moet bieden is weggevallen”. Ondernemers hebben het nu al moeilijk, de banken gaan hogere rentes vragen bij leningen, het afbetalen van de overheidsschulden wordt een zware opgave. Misschien zal er na 2020 een streng aanpassingsprogramma nodig zijn om de economie gezond te maken, verwacht Wong.

Wong, onderzoeker Roy Bikharie, ondernemer Shaam Binda en Maisha Neus voorzitter van Strei!,  zijn de panelleden geweest op de discussieavond van de Kenniskring. Er is flink gediscussieerd over de staatsschuld en de gewijzigde Wet op de Staatsschuld. De minister van Financiën is niet meer aansprakelijk en strafbaar wanneer de leningenlimiet is gepasseerd, het leningenplafond is met 35 procent verhoogd, De Nationale Assemblee moet eerst toestemming verlenen als de overheid meer wil lenen. Daarnaast is niet duidelijk hoe groot de staatsschuld werkelijk is en hoe die afbetaald zal worden.

“Met de aanname van de wet zijn nu alle remmen los,” stelt Wong. “We zullen terechtkomen in een spiraal van steeds hogere rentelasten en terugbetalingsverplichtingen. Dit betekent dat er geld onttrokken zal worden aan de economie.” Geld dat nodig is voor de bevolking, ondernemers, projecten en andere nationale doeleinden zal de komende jaren gebruikt worden voor het aflossen van de miljarden leningen. Banken gaan steeds hogere rentes vragen bij leningen, wat nu al te merken is, geeft de AAV-voorman aan.

Een ander probleem is dat eigen aannemers steeds vaker buiten de boot vallen bij grote projecten. Het overgrote deel van het geleende buitenlands geld blijft niet in Suriname. De herbouw van het afgebrande parlement en Algemene Zaken is daar een voorbeeld van, deelt Wong mee. Er is geld geleend bij de IDB en het werk wordt verricht door een buitenlands bedrijf. Een ander voorbeeld is het Chinese Dalian. Zij hebben alles in huis, van eigen arbeiders tot eigen mijnen voor grondstoffen.

De aanname van de wet is een aanslag op de rechtstaat, stelt Wong. Dat het ondanks protesten uit brede lagen van de samenleving is doorgedrukt, toont aan dat de overheid en de coalitie lak hebben aan informatie en adviezen. De ruis rond de aangehouden 19.5 miljoen euro maakt het economisch plaatsje nog minder positief. Wong verwacht dat de regering nog meer leningen zal sluiten in het verkiezingsjaar. “Waarschijnlijk komt er een aanpassingsprogramma na 2020, dan gaan we de riemen nog strakker moeten trekken,” stelt Wong zich voor. “Want dat gat dat is gecreëerd, is zo groot geworden dat wij het niet terug gaan kunnen betalen. Generaties na ons zullen dat doen tenzij we de productiesector stimuleren.”

René Gompers
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April