Bouterse in Commewijne: Wacht rustig tot 25 mei 2020
03 Nov 2019, 10:40
foto
President en NDP-leider Desi Bouterse komt aan op een districtsvergadering in Commewijne. (Foto's: René Gompers)


De mensen die de regering naar huis willen sturen, moeten geduldig wachten tot 25 mei 2020, zegt president Desi Bouterse, die ook voorzitter is van de NDP. “Zo gemakkelijk is het, wacht rustig, rustig, no haastie haastie,” grapt Bouterse. “Maar me warschow den dat de n’e mus’ denki dat aw de wan walkover, laat staan wan easy walkover.” Bouterse heeft op een districtsvergadering in Commewijne zaterdag, de draak gestoken met de recente protestacties bij De Nationale Assemblee. Er werd geprotesteerd tegen de wijziging van de Wet op Staatsschuld.

Bouterse is tevreden met de opkomst. Al de 1.000 plus zitplaatsen waren bezet, dan nog stonden er tientallen mensen langs de grote tenten. Er zijn meer dan 15 bussen ingezet om de mensen naar de plek te vervoeren. De vergadering is op straat gehouden; een deel van de Tamansariweg was afgesloten, het verkeer was omgeleid. De rij van sprekers was uiteraard vol lof over de zittende regering en de NDP. “Cawna is de tweede hoofdstad geworden, de NDP is de enige partij die ontwikkeling kan brengen, de anderen proberen alleen maar af te breken en weten niet wat ontwikkeling inhoud,” werd er door de andere sprekers op verschillende manieren aangehaald.

Hoewel de meeste sprekers hun gehoor een niet fraai beeld hebben geschetst van de  oppositie en andere partijen, deelt Bouterse mee dat er nu geen tijd is om anderen te bespreken. Er moet hard gewerkt worden om “water en stroom te brengen waar het nog niet is en om zoveel mogelijk mensen tegemoet te komen.” Hij deelt mee dat de paarse beweging elke dag groeit. Zelfs de VHP, PL, ABOP en NPS mogen zich komen aansluiten, grapt Bouterse. Hij drukt de leden op het hart om niet naast de schoenen te gaan lopen omdat “we de grootste partij zijn.”

Er zijn genoeg redenen om “nog vijf” te geven aan de NDP wordt er telkens aangegeven. Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie merkt op dat de regering al denkt aan een tweede brug over de Surinamerivier. Dat is nog een reden om te stemmen op paars, geeft hij aan. Bouterse wil alle vier zetels. Hij deelt mee dat er al “2 en een half” binnen zijn op het moment.

Over de recente protesten bij de Assemblee is Bouterse totaal niet onder de indruk. “Dagenlang werd er opgeroepen. Men zou hier en daar verzamelen. W’o protesteer fu pur a regering,” haalt hij aan. “Journalist ben lai moro den protesteerders. Is je goed recht fu pur a regering. Maar wacht tot 25 mei 2020. Da ye go fu pur’ a regering kow shie. Zo simpel is dat.” Ondertussen is de Wet op de Staatsschuld gewijzigd. De minister van Financiën is niet meer strafbaar als hij het leenlimiet heeft overschreden. Het leenplafond is met 35 procent verhoogd. En als er toch nog meer geld geleend moet worden, is daarvoor eerst toestemming van De Nationale Assemblee nodig.

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April