Kleurrijk leven Otmar Buyne vastgelegd in biografie
23 Oct 2019, 07:43
foto


Kan niet bestaat niet. Het kleurrijke leven van Otmar Buyne. De biografie van Otmar Buyne, psychiater en culinair ontwerper, is van de hand van schrijver/journalist Roy Khemradj. Dit boek verschijnt in november ter gelegenheid van de 90e verjaardag van Buyne, met een voorwoord van oud-president Ronald Venetiaan. 

Otmar Buyne groeit in de jaren dertig op in een arm gezin in Paramaribo en heeft al vroeg door dat zijn zwarte huidskleur als minderwaardig wordt beschouwd. Hij laat zich echter niet uit het veld slaan en maakt furore als bokser, gewichtheffer en evenwichtskunstenaar. Als student geneeskunde geeft Buyne op de radio taboedoorbrekende seksuele voorlichting in het Sranan, de taal waarmee hij zich identificeert.

Hij schrijft over openbare gezondheidszorg en traint de damesgymnastiekvereniging Dolores.Na zijn specialisatie in Nederland treedt Buyne in 1976 in dienst van ’s Lands Psychiatrische Inrichting, promoveert ondertussen aan de Universiteit van Suriname en wordt in 1979 geneesheer-directeur van het Militair Hospitaal in de rang van majoor. Voor het eerst praat hij over zijn angstige uren op 25 februari 1980, de dag van de militaire machtsovername.

Dokter Buyne, zoals iedereen hem noemt, kiest na 1980 voor een nieuw bestaan in Nederland, waar hij niet alleen naam maakt als psychiater maar ook als culinair ontwerper. Hij publiceert maar liefst vijftien boeken over de Surinaamse keuken. In deze biografie blikt hij terug op zijn kleurrijke leven met als motto: ‘Kan niet bestaat niet!’ Het boek is uitgegeven door LM Publishers. 

ISBN: 9789460225291
Taal: Nederlands
Bindwijze: paperback
Pagina's: 256
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April