Bolivia: Gewelddadigheden na onduidelijke telling stemmen
22 Oct 2019, 21:23
foto


Het Kiescomité van Bolivia heeft zijn telling van de voorlopige verkiezingen op maandagavond bijgewerkt na een pauze van bijna 24 uur. De onderbreking in de stemmentelling leidde tot gewelddadige protesten en oproepen van internationale waarnemers en buitenlandse regeringen om de telling te hervatten, om transparantie te waarborgen.

Met 95% van de getelde stemmen had president Evo Morales iets meer dan 46% en zijn belangrijkste rivaal Carlos Mesa 37%, waaruit blijkt dat Morales zijn voorsprong uitbreidt, maar nog steeds gewoon verlegen zit om een voorsprong van 10 punten die nodig is om een ​​riskantere tweede ronde met Mesa te voorkomen in december.

In minstens negen steden in Bolivia zijn gewelddadige protesten uitgebroken te midden van voortdurende verwarring over het resultaat van de presidentsverkiezingen van zondag. De tegenstanders van de zittende Evo Morales hadden hun bedenkingen nadat de snelle telling verrassend was gestopt. Zijn belangrijkste rivaal, Carlos Mesa, zei dat de resultaten van de snelle telling frauduleus waren. Het tellen is nog steeds aan de gang met Morales op de eerste plaats, maar momenteel met onvoldoende voorsprong om een ​​tweede ronde te voorkomen.

Beeld tellingen
Het Supreme Electoral Tribunal van Bolivia heeft momenteel twee afzonderlijke tellingen. De snelle telling, met 95,6% van de geverifieerde stemmen, plaatst Morales voor op Mesa met een voorsprong van 9,33 procentpunten. Dat is net te weinig dan de 10 procentpunten die hij nodig heeft om in de eerste ronde regelrecht te winnen. Als dat resultaat zou worden bevestigd, zouden Morales en Mesa op 15 december tegenover elkaar staan.

De gedetailleerde telling toont de twee in een nek-aan-nek race. Met 72% van de stemmen geteld had Morales slechts 0,58 procentpunt voorsprong op Mesa, waardoor een tweede ronde zeer waarschijnlijk was.

Controverse
Met 83,8% van de stemmen geverifieerd, toonde de website van het Kiescomité dat Morales de leiding had met 45,3% en Mesa volgde met 38,2%. Dat resultaat suggereerde dat er een beslissende tweede ronde zou zijn, wat aanleiding zou geven tot vieringen in het campagnekamp van Mesa, die juichend verklaarde: "We hebben de tweede ronde gehaald!"

Maar toen werd de website met de snelle telling 24 uur lang niet meer bijgewerkt, waardoor verkiezingswaarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) hun bezorgdheid uitten. Omdat het tellen was opgeschort, vertelde Morales zijn aanhangers dat hij ervan overtuigd was dat wanneer de stemmen uit landelijke gebieden werden opgeteld, er geen reden zou zijn voor een tweede ronde.

Toen de snelle telling maandagavond eindelijk werd bijgewerkt, had Morales een voorsprong van 10,12 procentpunten - net breed genoeg om een ​​tweede ronde te voorkomen. De verkiezingsmissie van OAS noemde de verandering "drastisch en moeilijk uit te leggen".

"We hopen dat het resultaat van de definitieve berekening zal voldoen aan de wil van de kiezers die tijdens de peiling is geuit", zei de OAS-verkiezingswaarnemingsmissie. Op dat moment braken er protesten uit in steden in Bolivia waarbij ontevreden kiezers naar verluidt de stembusjes in de steden Sucre en Tarija in brand staken. Duizenden Bolivianen demonstreerden ook buiten het hotel in de stad La Paz, waar het Supreme Electoral Tribunal zich had verzameld om de stemmen te verwerken.

Mesa veroordeelde de bijgewerkte resultaten: "We gaan die resultaten niet erkennen die deel uitmaken van een beschamende, volmaakte fraude die de Boliviaanse samenleving in een situatie van onnodige spanning plaatst." Sprekend in het bolwerk van de oppositie in Santa Cruz zei hij: "We vertrouwen erop dat burgers dit niet zullen accepteren. Deze regering heeft een onmogelijke situatie gecreëerd. Het bespot de volksstemming."

Een oppositiegroep in Santa Cruz heeft bewoners opgeroepen om deel te nemen aan een algemene staking begint.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April