Canada: Trudeau wint maar verliest meerderheid
22 Oct 2019, 15:24
foto


Met een krappe verkiezingsoverwinning behoudt de liberale partij van Justin Trudeau de macht in Canada. Trudeau wordt nu echter premier van een minderheidsregering. De liberalen zullen naar verwachting 157 zetels winnen, 13 minder dan nodig voor een meerderheid. Ze zullen het in de tweede termijn van Trudeau moeilijker krijgen om wetgeving aan te nemen.

Van de oppositionele conservatieven wordt verwacht dat ze de volksstemming winnen, maar dat hebben ze niet vertaald in zetels. Ze zullen naar verwachting 121 halen, vergeleken met de 95 die ze eerder hadden. Hoewel de resultaten van maandagavond een scherpe daling van het aantal zetels voor de links-neigende New Democratic Party (NDP) zagen, kan zijn leider, Jagmeet Singh, het verschil gaan uitmaken. De NDP zal naar verwachting 24 zetels innemen in het parlement met 338 zetels.

De separatistische partij van Quebec, het Bloc Québécois, dat alleen in die provincie concurreert, deed het veel beter. Verwacht wordt dat het 32 ​​zetels zal innemen, vergeleken met de 10 die het in 2015 won. De opkomst bij de verkiezingen staat op 66%.

De federale verkiezingen werden gezien als een referendum over Trudeau, die een hobbelige eerste termijn had, die was getekend door schandaal. Trudeau vertelde aan juichende aanhangers in Montreal dat kiezers "verdeeldheid en negativiteit hadden verworpen ... en zij bezuinigingen en beperkingen verwierpen en voor een progressieve agenda en krachtige actie tegen klimaatverandering stemden". Hij zei: "Bedankt dat u vertrouwen in ons hebt om ons land in de goede richting te leiden." En aan degenen die hem niet steunden, beloofde hij dat zijn partij voor iedereen zou regeren. Zijn verzwakte greep op macht wordt gezien als een berisping van zijn beleid, maar het resultaat is bitter teleurstellend voor de conservatieve leider Andrew Scheer.

Daling populariteit Trudeau
Trudeau heeft in 2015 de macht veroverd en beloofde "echte verandering" en een hele reeks progressieve beloften. Maar na vier jaar aan de macht kreeg Trudeau kritiek op zijn vermogen om door te gaan. Zijn milieuprestaties zijn bijvoorbeeld ondermijnd door zijn steun voor het uitbreidingsproject voor de oliepijpleiding van Trans Mountain. En Trudeau's belofte om de ​​federale verkiezingen te hervormen, werd snel verbroken, waardoor sommige links neigende kiezers die gehoopt hadden een ​​alternatief stemsysteem te zien, boos werden.

Volgens een onafhankelijke beoordeling door twee dozijn Canadese academici heeft Trudeau echter - geheel of gedeeltelijk - 92% van zijn beloften ingelost, de meeste door een Canadese regering in 35 jaar.

Een ethisch schandaal begin dit jaar, bekend als de SNC-Lavalin-affaire, eiste een grote tol van zijn steun. Vorige maand ontdekte een ethische waakhond dat de premier de federale belangenconflicten had overtreden door op ongepaste wijze een voormalige minister te beïnvloeden in verband met een strafproces tegen een groot Canadees ingenieursbureau SNC-Lavalin.

De verkiezingskansen van Trudeau leken in gevaar toen beelden van de premier met zwarte make-up in drie afzonderlijke gevallen wijd verspreid waren. De beelden werden gezien als een grote hit voor het gecultiveerde politieke imago van Trudeau, gekenmerkt door compassie en inclusie.

Minderheidsregering
Minderheidsregeringen zijn niet ongewoon in Canada. In de afgelopen 15 jaar zijn er drie geweest. Een coalitieregering is echter zeldzaam. Het werd voor het laatst geprobeerd in 2008 door de liberalen en de NDP, maar werd ontbonden toen de toenmalige premier Stephen Harper, een conservatief, het parlement opschortte.

Analisten denken dat het voor de hand liggende samenwerkingsverband opnieuw zou zijn tussen de liberalen en de NDP. Ze geloven ook dat het Bloc Québécois - dat zijn standpunt over onafhankelijkheidsvereisten heeft verzacht - geen coalitie zal sluiten of een andere verkiezing zal dwingen.

In zijn toespraak na de resultaten zei Bloc-leider Yves-François Blanchet inderdaad: "We moeten een manier vinden om dit parlement te laten werken." Zonder een overeengekomen coalitie zou  Trudeau duidelijk een compromis moeten sluiten.

Scheer zal zijn positie moeten beoordelen. Hij wierp zich op bij de Canadezen als kandidaat voor kwesties die rechtstreeks van invloed zijn op het leven en de portemonnee van de kiezer. Maar in plaats daarvan werd hij geconfronteerd met een onderzoek naar waar de conservatieve partij stond voor homohuwelijk en abortus.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April