DOE: Wetsvoorstel om legaal te stelen
22 Oct 2019, 02:51
foto


Eventuele wijziging van de Wet op de Staatsschuld zal Suriname dichter brengen bij een oligarchische en plutocratische Staat in plaats van een democratische Staat om niet te spreken over een kleptocratie (land waar corruptie hoogtij viert). Wat zijn deze regeringsvormen? Een oligarchie is een regeringsvorm waarbij de macht in handen is van een kleine groep mensen, die o.a. op basis van ideologie, belangen, familieband etc. behoren tot een bevoorrechte klasse. Macht wordt hierbij uitgeoefend in het belang van de eigen groep en het vasthouden van de macht. Dit stelt DOE in een verklaring. 

In een oligarchie is de rechtsgeldigheid van wetten gebaseerd op het goeddunken van deze elitegroep. Een plutocratie is een regeringsvorm die ook bijna op hetzelfde neerkomt als een oligarchie. Het verschil is dat hier de rijksten aan de macht zijn en de wetgeving voor de grote groepen binnen de samenleving kunnen bepalen. Kern van deze twee regeringsvormen is dat in het geval van Suriname, coalitiepartijen, politici, partij financierders van de coalitie met hun directe familie en vrienden, partijgenoten die rol vervullen van die kleine bevoorrechte groep die alles bepalen in hun eigen belang. 

Dit hebben we kunnen waarnemen op basis van de verschillende wetten die zijn aangenomen in de afgelopen negen jaren. Onder andere de Amnestiewet om de december rechtszaak te beëindigen, de instructie aan de procureur-generaal voor toepassing van artikel 148 om het strafproces inzake decembermoorden te staken, de wijziging van de Wet op de Staatsschuld om zodoende de leenruimte voor de regering te vergroten, de recente wijziging van de Kiesregeling om politieke opponenten buiten spel te zetten, de Wet wijziging van de Brokopondo-overeenkomst en nu het initiatiefvoorstel om opnieuw de Wet op de Staatsschuld te wijzigen waarbij ongestraft het leningen plafond kan worden overschreden en eerdere overtredingen niet als strafbaar worden aangemerkt. We hebben hier even de corruptiezaken die hebben plaatsgehad en niet zijn onderzocht of worden vertraagd niet in beschouwing genomen. 

Ten aanzien van de voorgenomen wijziging van de leningenwet, het enige doel dat wij ons kunnen voorstellen inzake het ongebreideld lenen zonder rekening te houden met de gevolgen voor het land en de bevolking, is machtsbehoud. Het zoveel mogelijk geld uitgeven aan show-projecten aan de ene kant en aan de andere kant ook proberen de koers kunstmatig op het huidige of wat lager niveau te houden, waardoor vermoedelijk verkiezingswinst zal optreden op mei 2020. Gevolgen z.a. geldontwaarding met een verhoogde koers, het wegnemen van leenruimte voor de eerstvolgende regering om herstelmaatregelen te implementeren, waardoor het land dieper in de afgrond terecht komt na mei 2020 en verdere verarming van het volk deert de gewetenlozen niet. 

Als het de Surinamer nu niet duidelijk is waar we naartoe koersen, dan zal het zeker niet meer duidelijk zijn na mei 2020 wanneer we eenmaal in die chaos zitten z.a. tijdens de regering-Wijdenbosch. Dit is een wetsvoorstel om legaal te stelen en ons weer in een schuldencrisis te dompelen. 
Verder zien wij dat een gerichte strategie door de grootste coalitiepartij wordt geïmplementeerd om via wetswijzigingen een constitutionele ingreep via “democratische dictatuur” teweeg te brengen. Hierdoor kunnen zij z.a. in landen als Rusland, Venezuela, andere zogenaamde links georiënteerde regeringen en dictatoriale regiems z.a. Equatoriaal Guinea voor langere periodes aan de macht blijven en verder in een chaotische situatie continueren met hun corruptieve en andere onoorbare praktijken.  

Het is daarom dat DOE de gemeenschap o.a. gezinnen, vakbonden, politieke partijen het bedrijfsleven, NGO’s et. oproept om te DOEn wat nodig is en krachtig te protesteren tegen deze voorgenomen wetswijziging van de coalitie. Laten we kiezen voor beter en ons niet verder laten verarmen door deze gewetenlozen.  
Advertenties