Ruim 14% kiesgerechtigden controleert gegevens
22 Oct 2019, 23:06
foto
Michael Kromodimedjo, coördinator van de werkgroep Kiezerslijsten. (Foto: Biza/NII)


Van 30 augustus tot en met 30 september 2019 hebben ongeveer 57.000 kiesgerechtigden hun persoonsgegevens gecontroleerd tijdens de Voorlopige Ter inzagelegging van de kiezerslijsten (VTIL). Ruim 42.000, deden dit op de verschillende bureaus voor burgerzaken (BvB’s). 7500 hebben zich aangemeld bij de mobiele locaties en op de website van het ministerie van Binnenlandse zaken (Biza), meldden zich 6500 mensen aan. Dit zegt Michael Kromodimedjo, hoofd van de afdeling ICT van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) en coördinator van de werkgroep Kiezerslijsten.

Het gaat om ruim 14 procent van de kiezers. “Van dit aantal is 7600 first time voters en 7200 second time voters”, zegt Kromodimedjo. In een eerder persbericht van Biza werd abusievelijk aangegeven dat 55% van het kiezersvolk uit first & second time voters bestaat. Biza wil hierbij aangeven dat uit de tellingen per 10 oktober 2019 blijkt dat deze groep 25% van het kiezersvolk uitmaakt, meldt de voorlichting van het ministerie, via het Nationaal Informatie Instituut.
 
In aanloop naar verkiezingen van mei 2020, is Biza bezig met het actualiseren van het kiezersregister oftewel de kiezersadministratie. Volgens Kromodimedjo is het aantal verzoeken tot mutaties vrij minimaal. “We hebben rond de 300 verhuizingen en ongeveer 200 andere mutaties, zoals verbetering van de naam en aanpassing van de burgerlijke staat. Tijdens de VTIL hebben 438 vrouwen aangegeven dat ze met hun gehuwde naam willen voorkomen op de kiezerslijst.”

De wettelijke ter inzagelegging van de kiezerslijsten zoals verplicht gesteld in de Kiesregeling, zal plaatsvinden in de tweede week van februari 2020. Kromodimedjo zegt dat men nu bezig is met het vaststellen van de locaties en logistiek voor het pendelen van dorp naar dorp. De definitieve afspraken met stakeholders, zoals de commissariaten, moeten nog gemaakt worden.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April