Berenstein: Van Russel heeft een legacy achtergelaten
21 Oct 2019, 13:00
foto
Fred van Russel (links) bij de herdenkingsceremonie van de Gevallenen van de 2e Wereldoorlog. Hij legde op 5 mei een krans bij het monument aan de Waterkant.


Oud-voorzitter van vakcentrale 'de Moederbond' en oud-strijder, Fred van Russel, is op 89-jarige leeftijd overleden. "Hij heeft een legacy achtergelaten die wij voort moeten zetten," reageert Robby Berenstein, voorzitter van C-47 tevens coördinator van Ravaksur, op tegenover Starnieuws. Het oprichten van Ravaksur behoort tot een van de belangrijke verdiensten van Van Russel, zegt Berenstein. Zijn lijfspreuk was "eenheid in de vakbeweging". 

Berenstein merkt op dat na de moord op Moederbondsvoorzitter Cyrill Daal, Van Russel de hamer had overgenomen. "Dit vond plaats in een zeer gevaarlijke situatie. Het gebouw van de Moederbond was ook in brand geschoten door de militairen. Hij heeft zich enorm ingezet om een nieuw gebouw te doen verrijzen," brengt Berenstein in herinnering. Van Russel heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het herdemocratiseringsproces. 

Naast zijn rol in de vakbeweging was Van Russel ook voorzitter van de Vereniging van ex-Koreavrijwilligers. Hij heeft steeds de aandacht gevraagd van de offers die Surinamers hebben gebracht. In 2020 zal het 80 jaar geleden zijn dat in Suriname, de toenmalige kolonie van het koninkrijk der Nederland, de toenmalige gouverneur de noodtoestand werd afgekondigd. Het is 75 jaar geleden dat de oorlog in Europa werd beëindigd en 70 jaar geleden dat het monument voor de gevallenen werd onthuld. “Er zal dan ook  veel meer aandacht worden besteed aan de kransleggingsceremonie, waarbij de bevolking gevraagd zal worden in grote getallen mee te doen in de activiteiten die worden ontplooit,” Van Russel bij de kranslegging in mei dit jaar aan Starnieuws. 

Advertenties