Bolivia naar stembus, Evo Morales gelooft in 4e termijn
21 Oct 2019, 00:48
foto
President Evo Morales van Bolivia gaat voor een vierde termijn als kandidaat van de Movement Toward Socialism. Bolivianen hebben zondag gestemd. (Foto: Reuters)


Bolivianen zijn zondag naar de stembus gegaan om te beslissen of ze de heerschappij van president Evo Morales tot bijna twee decennia wilden verlengen of de grote overlevende van de "rose vloed" van linkse leiders in Zuid-Amerika wilden verdrijven. Morales zijn belangrijkste rivaal heeft laten doorschemeren dat als hij verliest, hij het resultaat zal aanvechten.

In de hoofdstad La Paz liepen Bolivianen naar de stemlokalen door straten die bijna leeg waren vanwege rijbeperkingen tijdens verkiezingen. Velen stonden met buren te praten, terwijl ze broodjes aten die werden verkocht bij voedselkraampjes buiten stembureaus.

Morales, algemeen bekend als 'Evo', is de favoriet om te winnen, maar deze verkiezing zal zijn zwaarste race worden sinds hij in 2006 aan de macht kwam als de eerste inheemse president van Bolivia. Recente opiniepeilingen tonen aan dat hij kon winnen met zijn zwakste resultaat ooit en dat hij kan worden geconfronteerd met een riskante tweede ronde.

Morales leek zich geen zorgen te maken toen hij zijn stem uitbracht in de cocateeltregio van El Chapare, waar bewoners bloemblaadjes op hem gooiden en leuzen van steun riepen. "We zijn erg optimistisch," vertelde Morales aan journalisten. "We hebben veel vertrouwen, vooral vertrouwen in onze democratie." Hij is erin geslaagd om aan de macht te blijven, terwijl de meeste andere linkse presidenten in Zuid-Amerika die in het vorige decennium aan de macht kwamen, sindsdien zijn vervangen door naar rechts neigende leiders.

De voormalige vakbondsleider voor cocatelers heeft toezicht gehouden op een lange reeks politieke en economische stabiliteit voor Bolivia, een geheel door land omgeven gebied met 11 miljoen mensen. Bolivia geldt als het armste op het continent. Maar de steun voor hem is verzwakt te midden van het vertragen van de economische groei en zorgen over corruptie bij de overheid en antidemocratische praktijken.

"Het is niet gezond als een regering zo lang aan de macht is, maar ik ben bang dat een andere regering instabiliteit zou brengen," zei Jose Antonio Monzon, een 36-jarige ingenieur in La Paz, nadat hij een stem had uitgebracht voor Morales.

Morales gaat tegen de termijnlimieten in. Hij gaat voor een herverkiezing ondanks een referendum in 2016 waarin Bolivianen tegen een vierde opeenvolgende termijn van hem stemden. Een uitspraak van de plaatselijke rechtbank stond hem toch toe om zich opnieuw kandidaat te stellen. Net als bij de verkiezingen van 2014, heeft Morales beloofd met pensioen te gaan, nadat de termijn van vijf jaar voorbij is.

Morales moet 40% van de stemmen winnen met een voorsprong van 10 punten op zijn naaste rivaal om een nieuwe 2020-2025 termijn te krijgen. Ondanks de groeiende ontgoocheling met Morales, zal de steun voor de oppositie worden verdeeld over acht kandidaten, die hem allemaal met dubbele cijfers volgen in een recente peiling van Viaciencia.

Carlos Mesa, de leidende oppositiekandidaat en een voormalige president die in 2005 ontslag heeft genomen, heeft campagne gevoerd op een platform om de democratie van Bolivia te redden van Morales. Hij heeft Morales afgeschilderd als een machtshongerige autocraat. Mesa heeft Morales beschuldigd van het volgooien van lokale rechtbanken en instellingen met aanhangers en zei dat de kiesautoriteit, het Supreme Electoral Tribunal (TSE), was veranderd in 'de operationele arm van de regering'.

"Dat doet ons helaas vragen stellen over het (uiteindelijke) resultaat," zei Mesa, nadat hij had gestemd in La Paz. "We gaan deze verkiezingen winnen en we hopen dat ze ... onze triomf herkennen." De TSE ontkende elke politieke inmenging in de verkiezingen. "We zijn een onafhankelijke entiteit," zei een woordvoerster van de TSE.

Morales, wiens campagneslogan 'Veilige toekomst' is, heeft de angst gewekt dat Mesa steun van het Internationaal Monetair Fonds zou zoeken en impopulaire bezuinigingsmaatregelen zou opleggen. Mesa heeft alle suggesties in die richting ontkend.

Verschillende kiezers die stemmen voor Morales, zeiden dat ze met groeiende bezorgdheid hebben gekeken naar de recente onrust die uitbarstte in Ecuador en Chili na stijgingen van brandstofprijzen en transporttarieven. "Dat gaat hier niet gebeuren," zei Orestes Caspa (57) terwijl hij gegrilde chorizo's verkocht buiten een stembureau. "We vertrouwen deze regering al meer dan tien jaar."

Maar de tegenstanders van Morales wijzen naar een ander land in de regio waarvan ze de voetstappen niet willen volgen. "Ik wil niet dat dit Venezuela wordt, waar hij nooit vertrekt," zei Marianela Garcia, een secretaresse in La Paz die op Mesa stemde, verwijzend naar de Venezolaanse president Nicolas Maduro. "We hebben een verandering nodig."

Wie wint, zal waarschijnlijk moeten regeren zonder een meerderheid in het Congres en met somberdere economische vooruitzichten, aangezien de door grondstoffen gevoede boom die de snelle economische groei in Bolivia in de afgelopen jaren heeft veroorzaakt, is beëindigd en de belangrijke aardgasreserves van het land zijn afgenomen.
Advertenties