Industriële hennepteelt: DNA-leden wijzen op belang controle
17 Oct 2019, 06:36
foto
Minister Rabin Parmessar van LVV beantwoordt vragen tijdens de openbare commissievergadering. (Beeld: DNA)


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft tijdens een openbare commissievergadering woensdag, meegedeeld dat de controle op industriële hennepteelt wettelijk goed geregeld zal worden. Hij heeft na opmerkingen hierover van leden van de commissie die de wet voorbereid hebben voor openbare behandeling, de ontwerpwet verder aangescherpt. De Wet Industriële Hennepteelt is een initiatief van Assembleelid Roché Hopkinson. De voorstellen die over en weer gedaan zijn, worden verder besproken, waarna de wet in openbare plenaire vergadering zal worden behandeld. 

Doel van de wet is het scheppen van de minimale randvoorwaarden voor de teelt en productie van de industriële hennep. Daarbij staat centraal dat, gelet op de gevoeligheid van deze materie, er een zodanige mechanisme, structuur en procedures tot stand moeten worden gebracht om te geraken tot een gedegen en veilige teelt en productie van industriële hennep in Suriname. Benadrukt dient te worden dat de teelt van de industriële hennep binnen de door de wet gegeven kaders moet geschieden om eventuele misbruik van deze mogelijkheid uit te sluiten, dan wel te voorkomen. 

Commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) benadrukt dat teelt van hennep met een THC-gehalte van minder dan 0,3% bij wet geregeld en dus legaal zijn. De teelt van marihuana, die een THC gehalte heeft tussen 5 en 20% is en blijft strafbaar. "De teelt van marihuana wordt dus niet gelegaliseerd. Laat dit vooral goed doordringen tot de samenleving," stelt Abdoel. De teelt is volgens hem gevoelig waardoor het scheppen van mechanismen, het inbouwen van een structuur en het in place brengen van procedures, een vereiste is voor een gedegen en veilige productie en teelt. Kaders moeten geschapen worden om misbruik van de legalisatie van de teelt van industriële hennep zoveel als mogelijk te voorkomen. 

De Assembleeleden Jitendra Kalloe (VHP) en Ingrid Karta-Bink (PL) blijven ook lang stilstaan bij de controle die uitgeoefend moet worden door de overheid. Zij benadrukken eveneens dat voorkomen dient te worden dat mensen misbruik maken van de situatie. Ook willen zij weten hoe het staat met bodemonderzoek. Karta-Bink wil weten of er ook een proefstation komt, zoals dat het geval is voor podosiri. Minister Parmessar merkt op dat nu al bij groenten aangegeven kan worden van waar de gewassen afkomstig zijn. Er is gedetailleerde informatie over boeren, exporteurs en de velden waar de groenten geplant worden. Dit zal ook het geval zijn bij industriële hennep. 

Hopkinson kondigt aan dat hij nog twee zaken wil toevoegen aan het ontwerp. Zo wil hij dat het intellectuele eigendom van mensen die onderzoeken doen, moet worden veiliggesteld. Ook moet voorkomen worden dat gemanipuleerde zaden worden gebruikt bij de teelt. Hij zal deze voorstellen doen tijdens de plenaire openbare behandeling. Het ministerie, de commissie en de initiatiefnemer zullen met elkaar in overleg treden om binnen tien dagen overeenstemming te bereiken over de tientallen voorstellen die gedaan zijn tijdens de openbare commissievergadering. 
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April