Overeenkomst tussen AdeKUS en Diakonessenhuis
17 Oct 2019, 04:47
foto
Het moment van ondertekening van de affiliatie overeenkomst door de voorzitter van het Bestuur van de Universiteit, Eric Jagdew, en de algemeen directeur van het Diakonessenhuis, Clyde Cairo. (Foto: AdeKUS)


De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en Stichting Diakonessenarbeid (Diakonessenhuis) hebben een overeenkomst getekend over het verzorgen van (pre-) klinisch onderwijs door medische specialisten van het ziekenhuis aan co-assistenten van de Faculteit der Medische Wetenschappen (FMeW). Door het optrekken van de numerus fixus van 30 in 2010 naar 40 in 2012 en 60 sinds 2014 is een zekere verstopping ontstaan in de doorstroming van de studenten van de FMeW van de pre-klinische fase (4 jaren) naar de klinische fase (2 jaren) met co-schappen¹. Het probleem van een tekort aan stageplaatsen heeft in belangrijke mate te maken met het feit dat in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo slechts ruimte is voor 25-30 stagiaires per jaar. 

De affiliatie-overeenkomst is getekend door de voorzitter van het bestuur van de universiteit, Eric Jagdew, en de algemeen directeur van het Diakonessenhuis, Clyde Cairo. De decaan van de FMeW, Robert Bipat en de medisch directeur van het ziekenhuis, Julian Pengel, hebben de overeenkomst mede ondertekend. 

Jagdew heeft bij de ondertekening aangegeven dat deze overeenkomst op het juiste moment wordt getekend, vanwege het grote aantal medische studenten dat nu moet doorstromen naar de klinische fase. Hij benadrukte voorts dat het hierbij om academisch onderwijs gaat en daarom alle partijen zich dienen te houden aan het examenreglement en het reglement co-assistentschappen van de FMeW. 

Cairo heeft de vertegenwoordigers van de AdeKUS bedankt voor het vertrouwen gesteld in het ziekenhuis. De medische directeur voegde hieraan toe dat deze samenwerking ook belangrijk is voor het ziekenhuis, omdat hierdoor er een mogelijkheid is om in contact te komen met jonge artsen in opleiding die in een latere fase van hun carrière ook voor het Diakonessenhuis kunnen kiezen.

Bij de ondertekening waren verder nog aanwezig, Alida Kent en Paul Brandon, respectievelijk secretaris en directeur van de FMeW, Fred Bobson, manager Bureau Juridische Zaken van de AdeKUS en Indra Patadien, bedrijfsjurist Diakonessenhuis.

¹Co-schappen zijn de eerste keer dat studenten geneeskunde eigen verantwoordelijkheden krijgen in de patiëntenzorg en dat de geleerde theorie in de praktijk moet worden toegepast.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April