Noodhulp voor door noodweer getroffen families
14 Oct 2019, 00:00
foto
Hevige regenbuien met windstoten en bliksem zondagmiddag boven het noordelijke deel van Suriname. (Beeld: National Oceanic and Atmospheric Administration; NOAA)


Met hulp van NCCR, brandweer en gedetineerden is het zondag gelukt om noodhulp te bieden aan families die getroffen zijn door het noodweer. Zinkplaten en twee complete daken zijn tijdens hevige regens weggerukt. Verschillende delen van het land hebben te kampen met wateroverlast. Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie zegt aan Starnieuws dat de sluizen in de avond zijn opengegooid, nadat het eb was geworden in de Surinamerivier. Ook is gelijk op één plek een dikke laag gras verwijderd, waardoor het water beter kon doorstromen via de opengezette sluizen. 

Samen met collega-minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, heeft Chotkan de getroffen families bezocht en meteen hulp geboden. In twee gevallen konden de mensen niet meer in het huis verblijven. Zij zijn opgevangen door derden. Er zijn minstens acht meldingen binnengekomen waar zinkplaten losgeraakt zijn. Van twee huizen zijn complete daken weggewaaid. Minister Tsang zegt dat NCCR, de Brandweer en de penitentiaire ambtenaren met de gedetineerden, wonderen hebben verricht in die situatie. De EBS en SWM verdienen ook een pluimpje. Er is hard gewerkt om puin op te ruimen en noodhulp te bieden. Ook de buurtbewoners hebben meegeholpen. 

Minister Chotkan zal later op de morgen een onderhoud hebben met de Meteorologische Dienst, die onder hem valt. Het komt te vaak voor dat de samenleving niet van te voren wordt geïnformeerd over extreme regenval en windstoten, waardoor ze wordt verrast door het weer. De minister merkt op dat er heel wat is geïnvesteerd in de Meteorologische Dienst. Door de klimaatveranderingen is het noodzakelijk om vooraf alarm te slaan. De website van de Meteorologische Dienst was zondag niet eens bereikbaar. 

Chotkan merkt op dat bij de enorme regenbui die zondag gevallen is, duidelijk is gebleken dat op plekken waar de lozingen opgehaald zijn, die gebieden niet onder water zijn gelopen. Op basis van de oriëntatie in het veld, zullen trenzen die niet opgehaald zijn, worden aangepakt. Zo is de kreek in de Jamaludinstraat op Maretraite pas opgehaald. Dat gebied dat doorgaans bij een fikse regenbui onder water kwam te liggen, was zondag droog. Een buurtbewoner zegt aan Starnieuws dat het wonderbaarlijk is, dat de buurt deze keer niet onder water is gelopen. Het gaat om een extreme regenval, terwijl het nog de grote droge tijd is. De volle maanstand is waarschijnlijk ook van invloed geweest op het weer. 

Uit gegevens van Zanderij blijkt dat Brownsweg, Groningen, Lelydorp, Mariënburg, Moengo, Onverwacht, Paramaribo en Wageningen regen en onweer hebben gehad. Totness en Nieuw Nickerie zijn droog gebleven. Op basis van satellietbeelden blijkt dat er een behoorlijke storing was boven de kust. Ook Guyana en andere landen hebben last gehad van deze storing, die gepaard ging met windstoten, bliksem en hevige buien. 
Advertenties