Xi waarschuwt voor pogingen om China te verdelen
14 Oct 2019, 04:42
foto
De Nepalese president Bidhya Devi Bhandari schudt de hand van de Chinese president Xi Jinping tijdens een welkomstceremonie op de Tribhuvan International Airport in Katmandu, Nepal. (Foto: Reuters)


De Chinese president Xi Jinping waarschuwde zondag dat elke poging om China te verdelen, zal worden verpletterd. Beijing wordt geconfronteerd met politieke uitdagingen in maandenlange protesten in Hong Kong en Amerikaanse kritiek op de behandeling van moslimminderheidsgroepen.

"Eenieder die probeert China in welk deel van het land dan ook te splitsen, zal eindigen in verpletterde lichamen en verbrijzelde botten," vertelde Xi volgens de Chinese staatsomroeporganisatie CCTV aan de Nepalese premier KP Sharma Oli in een vergadering op zondag. “En iedere externe kracht die dergelijke pogingen om China te verdelen steunt, zal door het Chinese volk worden beschouwd als een hersenschim, een waanidee!”, werd hij geciteerd.

Xi arriveerde zaterdag in Nepal voor een staatsbezoek. Hij is de eerste Chinese president die Nepal in 22 jaar bezocht. Van beide partijen wordt verwacht dat ze een deal ondertekenen om de spoorverbinding tussen de Himalaya-natie en Tibet uit te breiden.

Premier Oli van Nepal vertelde Xi dat het land zich zal verzetten tegen elke "anti-China-activiteit" op zijn grondgebied, meldde CCTV.

China, dat een langdurige handelsoorlog met de Verenigde Staten probeert te de-escaleren, ziet zijn politieke autoriteit getoetst door steeds gewelddadiger protesten in Hong Kong tegen wat wordt gezien als de steeds nauwere greep van Beijing op de door China geregeerde stad.

De politie in Hong Kong heeft rubberen kogels, traangas en waterkanonnen gebruikt tegen pro-democratie demonstranten in de voormalige Britse kolonie. Hong Kong is gedompeld in de ergste politieke crisis in decennia.

De Amerikaanse president Donald Trump had gezegd dat het moeilijk zou zijn om met China te onderhandelen als er iets "ergs" gebeurt in de manier waarop de Chinese autoriteiten omgaan met de protesten in Hong Kong. Trump zei dat hij zaterdag de kwestie van Hong Kong besprak met de Chinese vicepremier Liu He tijdens hun laatste gespreksronde. Beide partijen bereikten een "fase-één deal" die optimisme heeft opgeroepen voor een bredere overeenkomst, hoewel veel fundamentele kwesties onopgelost bleven en de bestaande tarieven nog steeds niet worden opgeheven.

Washington heeft vorige week ook 28 Chinese bedrijven op de zwarte lijst gezet vanwege de behandeling door Beijing van overwegend islamitisch etnische minderheden. China heeft te maken met een groeiende internationale veroordeling voor wat het re-educatie- en trainingscentra in de afgelegen westelijke regio van Xinjiang betreft. Activisten zeggen dat ze massale detentiekampen zijn met meer dan 1 miljoen etnische Oeigoeren en andere moslims.

Voordat hij in Nepal aankwam, was Xi in India voor gesprekken met de Indiase premier Narendra Modi om te proberen de banden te herstellen over de betwiste Himalaya-regio van Kashmir te midden van verspreide anti-Chinese protesten van Tibetaanse groepen.

China stuurde in 1950 troepen naar het afgelegen, bergachtige Tibet in wat het officieel een vreedzame bevrijding noemt en heeft daar sindsdien met een ijzeren hand geregeerd.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April