Ecuador: Moreno stelt gemilitariseerde avondklok in
12 Oct 2019, 22:49
foto
Getuigen hebben beschreven Quito op sociale media als 'een oorlogsgebied'. (Foto's: Reuters)


De Ecuadoriaanse president Lenin Moreno heeft een gemilitariseerde avondklok aangekondigd die om 15.00 uur inging in Quito en de omliggende valleien. De avondklok volgt op dagen van onrust veroorzaakt door oppositie tegen het bezuinigingsplan van Moreno.

"We gaan de orde in heel Ecuador herstellen," zei Moreno in een televisie-uitzending aan de natie. "We beginnen met de avondklok in Quito. Ik heb de Joint Command of the Armed Forces opgedragen onmiddellijk de nodige stappen te ondernemen om de orde in heel Ecuador te herstellen." Hij bedankte ook inheemse protestleiders voor het accepteren dialoog en gaf de schuld van de onrust aan de radicale aanstichters.

Al tien dagen is de hoofdstad het toneel van heftige protesten. Het centrum is verlamd en was de regering gedwongen te vluchten naar een andere stad.  In een post op Twitter op zaterdag zei Moreno dat hij de avondklok en "militarisering" van Quito en het omliggende gebied had geregeld om de veiligheidsinspanningen opnieuw te helpen tegen, wat hij "de ondraaglijke excessen van geweld" in het gebied noemde. Hij gaf geen details over wat de militarisering zou inhouden.

De politie is in botsing gekomen met demonstranten die protesteren tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen die hebben geleid tot een stijging van de brandstofprijzen. De maatregelen maakten de politiek actieve inheemse groepen en vakbonden woedend, maar de demonstraties hebben zich sindsdien uitgebreid tot oproepen tot het aftreden van Moreno.

Manuel Rampalo van Al Jazeera, die rapporteert vanuit de hoofdstad, beschreef scènes van chaos in de straten van Quito. "De lucht is dik van rook, er branden banden, er is traangas in de lucht ... de dynamiek van deze demonstraties en de dynamiek van de reactie van de politie verandert van minuut tot minuut."

"De emoties zijn sterk, de spanningen zijn hoog, er is veel woede en met die groeiende woede is er een groeiende vraag van demonstranten. Dit gaat niet langer over economisch beleid, dit gaat over een gebrek aan vertrouwen in de overheid als geheel", zei hij.

Kort voor de aankondiging van Moreno kwamen de inheemse leiders van de protesten overeen om gesprekken te voeren met de president. De Confederatie van Inheemse Nationaliteiten van Ecuador (CONAIE) zei in een verklaring op Twitter dat ze besloten hadden deel te nemen aan een "directe dialoog" met Moreno een dag na het afwijzen van zijn aanbod voor gesprekken. Minuten nadat de CONAIE-verklaring werd vrijgegeven, vertelde de burgemeester van Quito Jorge Machado aan de lokale televisie dat de regering de wet zal "analyseren" die de brandstofsubsidies beëindigde.

Er is echter weinig veranderd op het veld, zegt Rampalo. Hij voorspelt dat de overeenkomst geen einde aan de protesten garandeert. "Zelfs bij het leiderschap van de inheemse gemeenschappen, is er een tweedeling. Niet iedereen is het daarmee eens," zei hij, eraan toevoegend dat mensen met wie hij had gesproken hebben gezegd dat de situatie al uit de hand loopt.

Bij de onrust zouden minstens vijf mensen zijn gedood, terwijl duizenden anderen gewond zijn geraakt sinds de demonstraties begonnen. Zaterdag blokkeerden demonstranten de toegang tot de internationale luchthaven van de stad en staken ze het kantoor van de nationale auditor in brand, terwijl de politie reageerde met traangas en rubberen kogels en de autoriteiten water- en stroomstoringen in de stad doorvoerden.

De minister van Energie van Ecuador zei zaterdag dat de sluiting van oliebronnen door demonstranten tot nu toe de productie van meer dan een miljoen vaten ruwe olie had afgeremd, terwijl een kopermijn in Chinees eigendom aankondigde dat het als voorzorgsmaatregel tijdelijk haar activiteiten beperkte.
Advertenties