Bankiersvereniging stimuleert giraal betalen
12 Oct 2019, 16:51
foto


Uit onderzoek van de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) blijkt dat 1 op de 3 Surinamers nog geen bankrekening heeft en daardoor geen toegang heeft tot het giraal betalingsverkeer. Maandag start de bewustwordings- en gedragscampagne 'Ook ik heb een bankrekening'. Hoewel de SBV het openen van een bankrekening propageert, blijkt dat mensen zonder een baan geen girorekening kunnen openen. 

Om een rekening te openen is een loonslip nodig. Aangetoond moet kunnen worden hoe de rekening wordt gevoed. De regels per bank zijn verschillend. Bij een student bijvoorbeeld, kan er een rekening worden geopend wanneer kan worden aangetoond dat het geld overgemaakt wordt door ouders of verzorgers. Een bootsman moet een exploitatieoverzicht kunnen overleggen. 
 
De SBV wil dat steeds minder cash betalingen worden gedaan en meer gebruik wordt gemaakt van bankrekeningen en pinpassen. In Suriname is het nog de gewoonte om vooral te betalen met contant geld. En in bijna de helft van de winkels kan niet eens elektronisch worden betaald. Van de groep die wel beschikt over een bankrekening, maken te weinig gebruik van de mogelijkheden die er zijn op het gebied van giraal betalingsverkeer. 
 
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan wetten en regels om te voorkomen dat er geld wordt wit gewassen en dat er geld gebruikt wordt voor het financieren van terrorisme, zegt de SBV in een persbericht. Dit is onderdeel van het National Risk Assessment van 2020.  De campagne wordt gevoerd in samenwerking met diverse stakeholders waaronder de Centrale Bank van Suriname, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, BNETS en Consumentenkring Suriname. De campagne loopt tot en met eind december 2019. 
Advertenties