Ecuador: Avondklok ingesteld, regering verhuist gedwongen
09 Oct 2019, 07:42
foto
Het is tot gewelddadige botsingen gekomen tussen demonstranten en politie bij een protest tegen de bezuinigingsmaatregelen van president Lenin Moreno van Ecuador. (Foto's: Reuters)


De Ecuadoriaanse president Lenin Moreno heeft dinsdag een avondklok ingesteld rond overheidsgebouwen na zes dagen van bezuinigingsprotesten die zijn regering uit de hoofdstad Quito hebben geduwd. Er zijn honderden arrestaties verricht te midden van gewelddadige protesten.

Door tactieken te volgen die regeringen hebben omvergeworpen, hebben duizenden inheemse demonstranten de hoofdstad overspoeld. Sommigen stormden door veiligheidscordons om dinsdagmiddag kort de Nationale Vergadering binnen te gaan, zwaaiend met vlaggen, met hun vuisten opgeheven, zongen ze: "Wij zijn de mensen!"

Elders in Quito en andere protesthaarden gooiden gemaskerde en men stokken zwaaiende demonstranten stenen en vochten ze met veiligheidstroepen, die reageerden met traangas.

Met de grootste uitdaging tot nu toe aan zijn 2,5 leiderschap, heeft president Lenin Moreno de noodtoestand afgekondigd en overheidsoperaties verplaatst naar de kuststad Guayaquil, waar minder problemen zijn geweest. In een schriftelijk decreet op dinsdag beval Moreno dat autoriteiten de beweging beperken in gebieden in de buurt van overheidsgebouwen en strategische installaties tussen 20.00 uur en 5 uur om de openbare orde te handhaven, terwijl de noodtoestand blijft bestaan.

Eerder op de dag zocht zijn regering bemiddeling bij de Verenigde Naties of de rooms-katholieke kerk om de crisis op te lossen. "We moedigen dialoog aan als de noodzakelijke route om een ​​gemeenschappelijke oorzaak te vinden die prioriteit geeft aan het nationale belang en sociale vrede," zei Moreno.

Protesten braken afgelopen donderdag uit toen de overheid brandstofsubsidies in het land afschafte als onderdeel van een pakket economische hervormingen, in overeenstemming met een lening van het IMF (International Monetary Fund) van US$ 4,2 miljard.

Inheemse groepen en anderen hebben wegen gebarricadeerd met brandende banden, stenen en takken. De politie heeft gepantserde voertuigen en waterkanonnen ingezet. Volgens de autoriteiten zijn bijna 600 mensen gearresteerd, onder wie een wetgever die de voorganger van Moreno, Rafael Correa, steunt. Moreno beschuldigde de linkse Correa, eens zijn mentor en baas toen hij vicepresident was, van het zoeken naar een staatsgreep met de hulp van de president van Venezuela, Nicolas Maduro.

Moreno had Correa enthousiast gesteund tijdens zijn tien jaar durende heerschappij, maar brak met hem na het winnen van een verkiezing in 2017 om hem op te volgen. Hij veranderde het economisch beleid naar rechts.

Sprekend in België, waar hij in zelfopgelegde ballingschap leeft, spotte Correa met de beschuldiging. "Ze zijn zulke leugenaars ... Ze zeggen dat ik zo krachtig ben dat ik met een iPhone uit Brussel de protesten zou kunnen leiden," zei hij tegen Reuters, terwijl hij zijn mobiele telefoon omhoog hield. "Mensen konden het niet meer aan, dat is de realiteit," zei hij, verwijzend naar economische gordelspannende maatregelen.
Advertenties