Minister Elias opent dependance Volksgezondheid te Apetina
06 Oct 2019, 00:57
foto
Minister Antoine Elias heeft zaterdag een dependance van Volksgezondheid geopend in het Dorp Apetina in het district Sipaliwini.


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft samen met Assembleelid Aida Nading (NDP) zaterdag de dependance van het ministerie van Volksgezondheid in Apetina te Tapanahony geopend. In dit gebouw in het district Sipaliwini is er ook een afdeling van het Staatsziekenfonds (SZF) gevestigd. Directeur Rick Kromodihardjo van het SZF mocht het lintje doorknippen van zijn afdeling. Het gebouw ligt nabij de rivier met prachtige sula’s. De dorpsbewoners zagen vol enthousiasme hun droom in vervulling gaan met de opening van de dependance.  

Elias hield de dorpelingen voor dat hij zijn belofte nagekomen is. Hij was eerder te Apetina geweest en had hen toen beloofd dat er een dependance van Volksgezondheid ter plekke zou komen. Dat heeft de bewindsman waargemaakt. Het gebouw is al van meubilair voorzien. Tevens zijn vier dorpelingen reeds in dienst genomen door het ministerie van Volksgezondheid. Verder kunnen de dorpelingen hun SZF-zaken ter plekke afwikkelingen.  

De bewindsman benadrukte dat het beleid van regering Bouterse-Adhin is dat geen enkele Surinamer achtergehouden mag worden in ontwikkeling. “U bent net als de stedelingen ook een Surinamer en u hebt ook het recht op die voorzieningen die we in de stad aanbieden. President Desi Bouterse heeft speciale aandacht hiervoor gevraagd. En ik mag u nu al verklappen dat u binnenkort, zoals beloofd, een Cubaanse arts krijgt die ter plekke gevestigd zal zijn”, deelde Elias mee. 

De bewindvoerder ging ook in op vragen van de mensen ter plekke. Graag willen ze een dependance van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, een kantoortje waar ID-kaarten aangemaakt kunnen worden en sportactiviteiten voor de jongeren. Ook gaf een leerkracht aan dat er vies water uit de watertank komt en dat ze graag willen dat er een aanmeersteiger komt, zodat ze gemakkelijk hun hebben en houden kunnen sjouwen. De leerkracht benadrukte dat ze alle gemak die ze in Paramaribo hebben, gelaten hebben om de kinderen van Apetina van onderwijs te voorzien, maar dan mogen ze zelf niet ziek worden. Anders kunnen de kinderen geen les meer volgen. 

Elias beloofde hen dat hij deze wensen aanstaande maandag zal bespreken met zijn collega’s in de Raad van Ministers. Hij merkte op dat Sociale Zaken wel een ruimte zal krijgen in het gebouw dat nu voor geopend verklaard is. De dorpelingen benadrukten de lange reis die veel kost om Paramaribo aan te doen voor zaken die in feite ter plekke afgewikkeld kunnen worden. Ook gaven ze aan dat ze vaak geen verblijf hebben in Paramaribo. 

SZF-directeur Kromodihardjo zei dat hij zeker terug zal komen naar het dorp. Hij beschreef de natuurlijke schoonheid van Apetina en zei aan de dorpelingen dat ze op de volledige medewerking van het SZF kunnen rekenen. Ook hij vertelde dat president Bouterse een beroep had gedaan op minister Elias en hem en dat hij geen moment geaarzeld heeft om mee te komen met de delegatie. Nading hield de dorpelingen voor dat minister Elias zijn belofte waargemaakt heeft en dat hij daadwerkelijk terug is gekeerd naar het dorp. Ze is blij met deze ontwikkeling, omdat ze zelf heeft ervaren hoe duur de reis naar Paramaribo is en hoeveel offers er gebracht moet worden. Veelal hebben de dorpelingen dat geld niet. Ze juicht deze ontwikkeling toe. 

Samen met Elias schonk Iona Edwards van Bureau Volkscontacten namens de first lady, Ingrid Bouterse-Waldring, twee naaimachines, lappen stof en garen aan de vrouwen van het dorp. Ook deed Edwards de toezegging dat ze dat gedeelte van de sportactiviteiten zal oppakken. De mensen zijn zeer tevreden met de spullen en met de dependance. Ze zijn gerustgesteld dat binnenkort Apetina een arts krijgt die permanent gehuisvest zal zijn daar. 
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April